Dövmenin zararları
Dövme boyaları, bilhassa kırmızı, yeşil, sarı ve mavi boyalar kaşıntılı ve döküntülü alerjik deri reaksiyonlarına neden olabilir. Döv...
Ani bir kararla yalnızca birkaç saat içinde yeni dövmeye sahip olabilirsiniz. Peki, devamında oluşabilecek riskleri biliyor musunuz?
Dövme Yaptırmanın Riskleri ve Olası Zararları Nelerdir?
Alerjik reaksiyonlar
Dövme boyaları, bilhassa kırmızı, yeşil, sarı ve mavi boyalar kaşıntılı ve döküntülü alerjik deri reaksiyonlarına neden olabilir. Dövmeyi yaptırdıktan uzun seneler sonra bile bu alerjiden kurtulamayabilirsiniz.
MR komplikasyonları
Nadirde olsa, dövme veyahut kalıcı makyaj uygulamaları manyetik rezonans görüntüleme (MR) esnasında, etkilenen kısımlarda yanmaya neden olabilir. Bazı hallerde, dövme pigmentleri görüntü kalitesine de müdahale edebilir.
Diğer cilt problemleri
Cilde giren iğneler ve boyalar nihayetinde, granülom adıyla anılan doku bozukluğu oluşabilir. Kleoid oluşumu sonra, yara görünümü ilerleyerek kalıcı bir hal alabilir.
Cilt enfeksiyonları
Dövme, deri enfeksiyonları nihayetinde, kızarıklık, şişlik, ağrı ve cerahat akıntısına neden olabilir.
Bunlara dikkat edin!
Dövme yaptırmaya karar verdiyseniz, dövme yaptıracağınız bölgeyi dikkatli seçin.
Minimum iki hafta boyunca dövmeli bölgeleri güneşin zararlı ışınlarından koruyun.
Dövme yaptırdıktan sonra 24 saat süreyle bandaj altında tutun. Oluşabilecek bir enfeksiyonun önüne geçmek için bir cilt uzmanından randevu alarak dövmenizi gösterin. Kulaktan dolma bilgilerle önerilen antibiyotik kremleri kullanmayın.
Gerçekten dövme isteyip istemediğinizi kendinize sorun. Pişman olmaktan korkuyor veyahut endişeliyseniz düşünmek için kendinize daha çok zaman verin.
Dövme yaptırmak için eğitimsiz arkadaşları veyahut tanıdıkları düşünmeyin. Bu iş için işini iyi yapan sanatçılara, hijyenik ve profesyonel bir dövme stüdyosuna gidin.
Kalıcı bir sanat olan dövmeyi yaptırmadan önce uygulama ve riskler hakkında bilgi sahibi olmanın sağlığınız için önemli olduğunu unutmayın.
Kanla bulaşan hastalıklar
Dövme için kullanılan ekipman enfekte kan ile kirlenmiş ise, tetanos, hepatit B ve hepatit C dahil olmak üzere pek çok hastalığa yakalanabilirsiniz.
Dövme Nasıl Yapılır?
Dövme, cildin üst tabakası içine sokulan pigmentler ile cilt üstünde yapılmış olan kalıcı bir işaret ya da tasarımdır. Tipik olarak, dövme sanatçısı bir yahut daha çok iğneye sahip, deri içinde gidip gelen ve dikiş makinesi gibi hareket eden bir makine kullanır. Her iğne darbesinde, iğnelerdeki minik mürekkep damlacıkları derinin altına yerleşir. Bir anestezi işlemi olmadan yapılmış olan dövme, tasarımın boyutuna ve yerine göre farklılaşan şiddette ağrıya ve hafif kanamaya neden olur.