Doğum izni parası ne zaman ödenir?

Dğum izni parası biraz geç verilebilmekte. Bunun içindir ki, annenin bizzat kendi ayda bir veya daha sık bir biçimde bankayı arayıp T...

 

Çalışan bir kadının çok zorlandığı ve çok fazla sıkıntı çektiği bir dönem var ise bu büyük ihtimalle hamilelik dönemidir. Yetkililer bunu düşünmüş olmalı ki çalışan kadınlar için hamilelik zamanı esnasında kullansınlar diye bazı haklar tanımış. Bunların birkaçı dğum öncesi izin, doğum sonrası izin ve süt parasıdır. Çalışan kadınlar, hamilelik devirlerinde en fazla bu konları merak eder ve araştırır. Gelelim doğum parasının nasıl alınacağına...

Dğum izni parası biraz geç verilebilmekte. Bunun içindir ki, annenin bizzat kendi ayda bir veya daha sık bir biçimde bankayı arayıp TC kimlik numaralarını söyleyip bunu sormaları gerekebiliyor. Doğum izni parası Ziraat Bankasına yatırılmaktadır.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki doğum parası dediğimiz uygulama "analık hakkı" kapsamında yer alıyor. Doğumun gerçekleşmesinden sekiz hafta öncesi ve sekiz hafta sonrası, toplamda onaltı hafta baz alınmak suretiyle hesaplama yapılmaktadır 

   Doğum İzni alabilmeniz için bazı gerekliliker vardır. Şimdi bunlara değinelim...

Doğum izni almak için hangi evrakları kullanmanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Bunu yapmak için internette detaylı bilgiler yer almakta. Doğum izniniz başladığı zaman, o zamanda aldığınız çalışamaz raporunuzu iş yerinizdeki muhasebe birimine teslim etmelisiniz. Daha sonrasında muhasebe birimi yetkilileriniz o raporu bizzat Sosyal Sigortalar Kurumu'na verirler. Yani çalışan kadının bir işlem yapmak için bir yerden başka bir yere gitmesine gerek yoktur.

 

Hamileliğinizin otuzikinci haftasında izninizi kullanmaya başlayabilirsiniz. Bunu yapmak için doktorunuzdan çalışamaz raporu almanız ve bunu iş yerinize teslim etmeniz gerekmektedir. Böylelikle doğumdan önceki sekizinci hafta içinde izne ayrılmış olursunuz.

Olur da sekiz hafta öncesinden izne ayrılmak istemezseniz bu kez doktorunuzdan çalışır raporu almanız gerekecek. Bu raporu iş yerinize teslim ederseniz son üç hafta kalıncaya kadar çalışabilirsiniz. Son üç hafta kala doktorunuzdan çalışamaz raporu alıp yine iş yerinize teslim ettiğiiz durumda işlem tamamlanır. Böylelikle doğum öncesi kullanmadığınız beş haftayı, doğum sonrası kullanabileceğiniz sekiz haftanın üzerine ekleyebilir, doğum izninizi onüç haftaya kadar uzatabilirsiniz.

Sigortalı çalışan kadının doğum öncesi 1 senelik süreç içerisinde minimum 90 gün sigorta priminin yatırılmış olması gerekmektedir.

Doğum izni paranızı, doğum izninizi kapattırdıktan sonra toplu bir biçimde alabilirsiniz ancak. İzin süreniz bittiğinizde tekrar doktorunuza gidip çalışabilir raporu almalısınız. Raporun nüshasını iş yerinize vermelisiniz. Bu halde kurum doğum izninizi kapatmak için SSK'nın sitesinden giriş yapacak ve çalışmadığınız tarihleri ve tekrar işe başladığınız tarihi bildirecektir. Böylece doğum izni kapatma işleminiz son bulacaktır. İş yerinizin size vereceği iş görmezlik belgenizle ve diğer raporlarınızla, çalışmadığınız sürenin parasını, doğum izniniz bitince toplu bir biçimde alacaksınız.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Ortaklık nasıl kurulur? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?