Diş hassasiyeti nedenleri

Diş kökleri, dişlerin sabitliğini sağlamak amacı ile diş etleriyle sarmalanmıştır. Ağız sağlığının başka bir problemi olan diş eti çe...

 

Ağız sağlığında devamlı karşımıza çıkan problemlerden olan diş hassasiyeti, sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketiminde dişlerde hissedilen sızlamaya denir. Diş hassasiyetinin bir rahatsızlık olarak kabul edilmemesi, bu halin üstünde durulmamasını doğurur. Erken müdahale etmemek ise sorunun daha da büyümesine neden olur.

Diş Hassasiyeti Nedir?

Diş kökleri, dişlerin sabitliğini sağlamak amacı ile diş etleriyle sarmalanmıştır. Ağız sağlığının başka bir problemi olan diş eti çekilmesi halinde da diş etleri geriye kaçacağından dişler korumasız halde meydana gelir. Bu halde da soğuk, sıcak, tatlı, ekşi gibi baskın tatlar dişleri ani olarak uyarır, sinirler etkilemektedir. Diş hassasiyeti özel olarak sıcak bir yiyeceğin yanında soğuk bir içecek tüketilmesi durumunda yaşanır. Yani sıcak ile soğuk benzer zamanda dişlere değdiğinde hassasiyet artar.

Bu rahatsızlık, dişlerin dış yüzeyini kaplayan  ve " dentin " adıyla anılan tabakanın türlü sebeplerle zarar görmesiyle meydana gelir.

Diş Hassasiyetine Neden Olan Durumlar Hangileridir?

Kimi plaklar diş köklerine yakın olan bölümlerde birikir. Bu plaklar diş hassasiyetine neden olur.

Asit içeren yiyecek ve içecekler bütün vücudumuzu olduğu gibi dişleri de negatif etkilemektedir. Benzer zamanda dişlerin enamel tabakasına zarar vermektedir.

Ağız çalkalama solisyonları diş sağlığı için kullanılıyor olsa da kimileri asit içerir. Bu da diş hassasiyeletlerine neden olur. 

 

Dişler kibar dokunuşlar ister. Dişleri sert ve çok hızlı fırçalamak diş etlerine zarar vermektedir, dişlerin dentin tabakasının aşınmasını destekler.

Güzel fırçalanmayan ve dişler üstünde yer eden kalıntılar, tartar ve bakteri üremesine neden olur. Bu tartar ve bakteriler de dişlerde iltihaplanmalara yol açar. İlhitaplanmalar sonucu oluşan şişlikler diş etlerini güçsüzleştirir ve hassasiyetlere neden olur.

Belli sebeplerle oluşmuş diş eti çekilmeleri koruyucu tabaka olan dentin tabakasını aşındırır ve diş hassasiyeti sorunun doğurur.

Bilhassa uyku durumunda dişlerin biri birine sürtülmesi olayına " diş gıcırdatma " denir. Diş gıcırdatma dişin enamel tabakasına zarar vermektedir. Bu noktada da dişlerde hassasiyet artar.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Asperger sendromu adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?