Diyabet hamileler nasıl beslenmelidir?

Gebelikten önce tespit edilen şeker hastalıklarında insülin takviyesi, hamilelik öncesine göre çok çok gereken duruma gelir. Hamileli...

 

Belli bir düzeyde bulunması gerekli olan kan şekeri düzeyi gebe kadınlarda normal seviyenin biraz altındadır. Bunun nedeni ise bebeğimizin anne karnındaki gelişimini devam ettirmesi içi gerekli olan enerjiyi glikoz yoluyla sağlamasıdır. Azalan glikoz nihayetinde meydana gelen glikoz gereksinimi karşılanmazsa bu gelişmekte olan bebeğimizin gelişimini yavaşlatacağı gibi sağlığını da tehlikeye sokar.

Gebelikten önce tespit edilen şeker hastalıklarında insülin takviyesi, hamilelik öncesine göre çok çok gereken duruma gelir. Hamilelik sırasında vücut glikoz açısından aç olduğundan dolayı bu glikoz ve insülin dengesinin sağlanması hamile anne ve bebek için hayli önemlidir. Tersi durumunda erken doğum, düşük ve ölü doğum gibi istenmeyen sonuçlar doğabilir.

Diyabet hastalarının hamilelikleri sırasında olabiliyorsa kontrol bir diyet aracılığıyla yapılabilmektedir. Diyet ile kontrol altına alınamayan metabolik hallerde ise muhakkak insülin takviyesi gerekir. Kilo alır iken diğer gebelerden daha dikkati açık olması gerekli olan hastalar hap aracılığıyla diyabeti kontrol altına alamazlar.

Diyabet hamile kadınlar muhakkak doktorlarına danışarak bir liste hazırlamalılardır.

Doktor gözetimi altında anneliğe hazırlanan kadının kilosuna, hastalığının seviyesine, yaşam koşularına ve ihtiyacına göre beslenme listeleri hazırlanılmalıdır. Çoğu zaman vücutta glikoza dönüşen karbonhidrat içerikli yiyecekler kan şekerini arttırdığı için belli kısıtlamalar ile yedirilir. Dengeyi sağlayabilmek için karbonhidrat, yağ ve protein içerikli yiyecekler listede yer bulur 

 

Karaciğer, göz gibi organları etkileyen şeker hastalıklarında anne adayları bu tehlikeleri kontrol altına alabilmek için planlanan hamilelikten minimum 3 ay önce bir doktor kontrolü altına girmelidir. Hamilelik sırasında yaşanacak sorunlar, riskler ve sonuçlar için öncesinde tedbirler alınmalıdır. Diyabet yaşı genç annelerde, organları tehdit altına almayan şeker hastalıklarında risk düşükken tam tersi diyabet hastalarında risk hayli artmaktadır. Şeker hastalığı sırasında organ bozuklukları gözle görülmektedir biçimde artmış ve tehdit oluşturacak duruma gelmişse bu hastaların hamile kalması tehlikeli duruma gelir ve bu hale izin verilmez.

Hamilelik sırasında fazla şeker içeren çikolata çeşidi yiyecekler, aşırı meyve, gereğinden fazla pirinç, patates, bal, reçel vb. kan şekerini yükselten yiyecekler tüketilmemelidir. Yine benzer biçimde süt, enerji içeceği, meyve suyu gibi içeekler de mümün hayli az tüketilmelidir. 

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Gebelik zehirlenmesi nasıl tedavi edilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?