Distoni tedavisi nasıl yapılır?

Distoni rahatsızlığı kaslar üstünde istem dışı bir biçimde meydana gelen spazmları yahut hareketleri kapsayan duruma verilen genel bi...

 

Distoni rahatsızlığı kaslar üstünde istem dışı bir biçimde meydana gelen spazmları yahut hareketleri kapsayan duruma verilen genel bir isimdir. Bu biçimde meydana gelen spazmlar veyahut hareketler göz, boyun gibi bölgeleri etkileyebildiği gibi kol ve bacak gibi daha büyük bir bölgeyi de etkisi altına alabilmektedir. Distoninin neden meydana geldiği tam anlamıyla saptanamasa da türlü negatif sonuçları yanında getimektedir. Kaslarda istem dışı oluşan bu spazmları veya hareketleri münasip tedavi yöntemi ile önlemek mümkün olabilir.

Distoni tedavisi nasıl yapılır?

Eğer distoni ciddi boyutlarda bir rahatsızlığa neden oluyorsa her şeyden önce ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Lakin ilaçlar hep pozitif sonuçlar vermemektedir.

Son dönemlerde geliştirilen botulinum toksini tedavisi de diğer bir seçenektir. Bu tedavi uygulandığı zaman beyin kaslara istem dışı hareket etmeleri için uyarılar göndermeye devam eder. Lakin botulinum toksini spesifik kasların istem dışı bir biçimde hareket etmelerini engelleyici etkilemektedir göstermektedir. Bu tedavi hali etki altındaki kasa doktor tarafından düşük dozlarda enjekte edilerek yapılmaktadır. Böylece kas zayıflar ve spazmlar gerçekleşmez.

Çok az rastlanan bir hal olsa da cerrahi yöntemler distoni tedavisi için yapılmaktadır. Cerrahi tedavi halinde etki altındaki kas grubunu felç etmek yahut kesip almak için uygulanmaktadır. Lakin distoni tedavisi için cerrahi işlemle çok uygulanan ve tavsiye edilen bir tedavi hali değildir.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Majör depresyon neden olur? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?