Diş nasıl beyazlatılır?

Çoğu beyazlatıcı kimyevi tek başlarına kullanılmalarına karşın bazı kimyasalların aktive edilmesi için lazer ışığına maruz kalmaları ...

 

Dişlerin sağlıklı görünüme sahip olabilmeleri için ilk başta renklerinin beyaz olması gerekmektedir. Beyaz dişler sağlıklı ve bakımlı görünümün yanında kişinin daha sosyal ve özgüvenli olmasında da önemli rol oynar.

Klinikte / Ofiste Diş Beyazlatma (Office Bleaching)

Çoğu beyazlatıcı kimyevi tek başlarına kullanılmalarına karşın bazı kimyasalların aktive edilmesi için lazer ışığına maruz kalmaları gerekebilir. Bu biçimde beyazlatma uygulamasında kullanılan kimyasalın çeşidine göre klinik diş beyazlatma lazerli veyahut lazersiz olarak uygulanmaktadır. Takriben olarak 35-40 dakika süren klinik diş beyazlatma devamında diş rengi yeteri kadar açılamamışsa bu işlem birkaç seans daha tekrar edilebilmektedir.

Bariyer uygulamalarının sonrasında dişlere, beyazlatma etkisine sahip özel kimyevi jel uygulanmaktadır. Bu kimyevi jeller, diş minesinin gözeneklerindeki renk verici molekülleri okside ederek onların renklerini açarak dişleri beyazlatırlar. Bu amaçla beyazlatıcı kimyasalların içinde bilhassa bir peroksit türevi (hidrojen peroksit, karbamit peroksit vb.) kullanılmaktadır. Diş minesi üstüne uygulanan beyazlatıcı kimyevi bir zaman boyunca bekletilir. Belli bir zaman geçince tekrar aktif olması için diş üstündeki kimyasala tekrar fiziki olarak müdahale edilir ve bir zaman daha beklenince işlem tamamlanır. Son olarak ağızdaki bariyerler sökülür ve dişler basınçlı suyla yıkanır.

 

Klinikte diş beyazlatma işleminde dişlerin temiz olması gerekmektedir. Bunu yapmak için ilk başta var ise dişlerdeki diş taşı ve bakteri plakları temizlenir. Sonrasında koruma amacı ile olarak dudaklara ve dudak etrafına vazelin sürülür. Devamında ise yanak dokusunun ve dilin sabitlenerek uygulama alanına müdahale etmelerinin ve zarar görmelerinin engellenmesi amaçlı ekartör diye adlandırılan aparatlar ağıza yerleştirilir. Yanak ekartörü ek olarak ağızı tam olarak açarak dişlere rahatlıkla müdahale edilebilmesine imkan sağlar. Beyazlatma işleminden önce son olarak bir de dişeti bariyeri uygulaması yapılmaktadır. Bunu yapmak için diş ve dişetlerinin birleştiği yerlere özel enjektör kullanılarak ışık ile sertleşen, jel kıvamında bir diş bariyeri uygulanmaktadır. Uygulanan diş bariyeri üstüne ise LED ışık uygulanarak sertleştirilir. Bu bariyer uygulamaları vesilesiyle dişetleri, dil, yanak dokusu ve dudaklar koruma altına alınmış olur.

Diş Nasıl Beyazlatılır?

Dişler oldukça değişik etkenlere bağlı olarak renklerini belli oranlarda kaybederek olduklarından daha koyu tonlarda görünebilirler. Dişlerdeki bu renk değişimlerinin giderilmesi içinse eskiden daha fazla diş minesinin törpülenerek renk verici maddelerin dişten temizlenmesi yöntemi kullanılmış olsa da, diş minesine vermiş olduğu zararlardan ötürü bu yol yakın zamanımızda çok tercih edilmez. Diş hekimleri yakın zamanımızda diş beyazlatma için klinikte beyazlatma ve evde beyazlatma olmak üzere 2 yöntem kullanırlar. Her iki yöntem ile de dişlerde benzer oranda beyazlama sağlanabilir. Fakat klinikte uygulanan diş beyazlatma uygulaması doktorun kontrolü altında olduğundan ötürü, doktor tarafından alınan koruyucu önlemler en sonunda dişeti, dil ve dudak gibi yapıların zarar görmesi etkili halde önlenir. Ek olarak klinikte beyazlatma uygulaması ile dişleri dakikalar içinde beyazlar. Evde beyazlatma uygulaması diğer yönteme göre çok çok uzun sürer fakat kişi bu uygulamada kendisini daha konforlu hissedebilir.

 

Dişlerin beyazlatılması için yapılabilecek uygulamalar ve kullanılacak beyazlatıcı maddeler çeşitlilik göstermektedir. Fakat etkili ve sağlıklı diş beyazlatma için bu işlemin diş hekimi kontrolünde yapılmış olması gerekmektedir. Bu biçimde dişlerin hızlı ve etkili halde beyazlatılabilmesinin yanında, dişlere zarar verebilecek yanlış uygulamalardan da kaçınılmış olur.

Evde Diş Beyazlatma (Home Bleaching)

Evde diş beyazlatmada uygulama öncesinde ve devamında dişler muhakkak fırçalanmalıdır. Ek olarak bu tedavi süresince dişlere renk verecek çay, kahve, alkol ve sigara gibi maddeler kullanılmamalıdır. Diş beyazlatmada uygulanan her iki yöntemde de diş rengi maksimum dişlerin kendi doğal rengine kadar beyazlatılabilir.

Evde diş beyazlatmada da diş beyazlatma jelleri kullanılmaktadır. Lakin bu yöntemde jelin uygulanması için dişe yerleştirilen plak veyahut diş kabı adıyla anılan diş kalıplarına ihtiyaç vardır. Bu tarz kalıplar eczanelerde hazır olarak satılmalarına karşın doğru uygulama için bu kalıbın diş hekimi tarafından hastanın ölçüsü alınmak suretiyle hazırlanması gerekmektedir. Hazırlanmış olan plak içine diş beyazlatma jeli uygulanmaktadır ve diş kabı dişlere düzgün biçimde geçirilerek diş hekimi tarafından önerilen süre boyunca dişlerde bekletilir. Bu süre, kullanılan jelin beyazlatıcı etkisine göre averaj olarak 3-8 saat arasında farklılık göstermektedir. Bu uygulama doktorun tavsiye ettiği süre boyunca düzenli bir şekilde tekrarlanır ve diş renginde istenen beyazlık elde edildiği zaman uygulamaya son verilir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Zatürre nasıl bir hastalıktır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?