Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği nasıl bir bölümdür?

Bilhassa son günlerde büyük önem taşıyan ahlak konusunda farkındalık yaratır. Bu konularda projeler hazırlar. Okullarda önem kazanmay...

 

Üniversitelerin eğitim fakültesinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği kısmına YGS-4 puanı ile girilir. Kimsenin ahlaki gelişimini, dini kurallar çerçevesinde şekillendirmek için yapılmış olması gerekenlerin öğretildiği bir kısımdır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği mezunları MEB’in programını derslerinde uygularlar. Dini öğrencilere öğreterek ahlak kurallarının gelişimini sağlarlar.

Bilhassa son günlerde büyük önem taşıyan ahlak konusunda farkındalık yaratır. Bu konularda projeler hazırlar. Okullarda önem kazanmaya başlayan ve Milli Eğitim Müdürlüklerince desteklenen “Değerler Eğitimi” projelerini uygular ve geliştirir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği mezunları öğretmen olarak görev yaparlar. Öğretmenlik dışında isterlerse özel okullarda çalışabilirler.

Akademik kariyer yapma olanakları da bulunan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi mezunları Master ve Doktora çalışmalarını tamamlayarak bir konu üstüne uzmanlaşabilirler.

Saygın bir meslek olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenleri okullarda çalışır, görev yaptıkları okulun türüne ve öğrencilerin yaş gruplarına göre ders planları hazırlar. Bu planları uygulamada kullanacağı materyalleri ve sınıf düzenini hazırlar. İlkokul, ortaokul ve lisede görev yaptıkları için çok geniş bir yaş grubuna ders verebilirler. Derslik sistemi ile eğitim veren okullarda sınıfının düzenini ve planlamasını yaparlar.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, ders vereceği yaş gruplarına münasip bilgi, beceri ve tutumları bilir. Buna göre çalışmalar yapar. Din kültürü dersi Türkiye’de ilkokulda ve ortaokulda zorunlu derstir. Bu derse Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği mezunları girmektedir. Din kültürü ve Ahlak bilgisi derslerine girecek öğretmenleri yetiştirmek olan bölümün dersleri şöyledir:

Arapça

Bilgisayar

Öğretim İlke ve Yöntemleri

Hadis

Yabancı Dil

Hz. Muhammed’in Söz ve Öğretileri

İslam Hukuku

Türkçe

Felsefe

İslam İnancı

Rehberlik

Antropoloji

Eğitim Psikolojisi

Atatürk İlke ve İnkılapları

Temel Dini Bilgiler

İslam Tarihi

Tefsir

Türk Din Müziği

Türk Eğitim Tarihi

Dinler

Sınıf yönetimi

Psikoloji

Türk Edebiyatı

Müzik

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bu derslerin dışında uygulama yapabilecekleri staj dersi de vardır. IV. sınıfa gelen öğrenciler üniversitelerin belirlediği okullarda staj yaparak aldıkları bilgileri uygulama imkânı bulurlar. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliğine İmam Hatip Lisesi mezunları başvurabilir. Bununla beraber diğer liselerden mezun olanlar da puanları nispetince bu bölümü veyahut İlahiyat fakültesini tercih edebilirler.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Matematik öğretmenliği nasıl bir bölümdür? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?