Dereotu nasıl kurutulur?

Fotoğraf: bagaball...

 

Maydanozgiller ailesinden olan dereotunun kendine özel güzel bir kokusu vardır. Bugün çok yemeğe tat vermek amacı ile kullanılan dereotunun bilinen çokca faydası vardır. Sindirimi kolaylaştırır ve gaz söktürücüdür. Tansiyon hastalarında kan basıncını düşürür. Ağızda çiğnendiği zamanda kötü kokuyu engeller. Yemeklerde seve seve kullanılan dereotu kurutulup saklanarak da istenildiği zaman kullanılabilmektedir 

Fotoğraf: bagaball

Kuruduğuna emin olunan dereotu kuru bir kavanoza koyulmalıdır. Kavanozun temiz ve kuru olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Dereotuyla dolu kavanoz yine ışık görmeyen, serin bir ortamda muhafaza edilebilmektedir. Kavanozun hava almamasına dikkatli olunması gerekir. Bu biçimde saklanan dereotu 6 aya kadar tazeliğini koruyabilir. 

Dereotu kurutulmadan önce bolca su ile tam olarak yıkanmalıdır. Yıkama işleminin ardından dereotu ince ince kıyılmalıdır. Dereotu sapları ile kıyılabileceği gibi isteğe göre saplarından ayrılarak da kıyılabilir. Ayıklanıp doğrandıktan sonra temiz bez üstüne yayılmalı ve kurutmaya bırakılmalıdır. Kurutma yapılacak ortam serin ve güneş ışığı görmeyen bir yer olmalıdır. Çünkü güneş ışığı gören dereotu rengini kaybeder ve solar. Aydınlık olmayan ortamda bulunan dereotu ise yeşilliğini koruyacaktır. Bu kurutma 3 veya 4 gün olmalıdır. 3-4 gün sonra dereotuna dokunarak kurumuş olduğunu anlayabilirsiniz.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Nar ekşisi nasıl saklanır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?