Depozito nasıl geri alınır?
Bu konu dışında konut kiralarken alınan depozitolar daha yüzeysel konuşulur fakat kontrat bitmesinden sonra bu yüzeysellik bize sorun...
Depozito iki taraf arasında bir sözleşme yapıldığının kanıtı olarak verilen para veyahut taşınır maldır. Depozito kanunlara aykırı olan bir hal değildir. Peki bir anlaşma karşılığında verdiğimiz depozitoyu anlaşma bitmesinden sonra eksiksiz bir biçimde geri almak için ne yapmalıyız?
Bu konu dışında konut kiralarken alınan depozitolar daha yüzeysel konuşulur fakat kontrat bitmesinden sonra bu yüzeysellik bize sorun çıkarabilir. Bir konut kiralarken bize teslim edilen demirbaş malların ne olduğu ve neler için depozito alındığı açıkça belirtilmelidir. Aksi durumunda sizden aklınıza gelmeyecek konular için depozito kesintisi yapılabilmektedir. Konut için genel açıdan fatura borcu bırakmamak, teslim edilen kapı, pencere lavabo gibi mallara zarar vermeden geri teslim etmek gibi maddeler sözleşmeye yazılır. Kısaca depozito sözleşmenin gerçekleşmesi için karşı tarafın bizden istediği teminattır.
Depozito çoğu zaman konut kiralarken tahsis edilen bir para olarak bilinir. Lakin bir hizmet karşılığında da depozito alınır. İstenen hizmetin eksiksiz bir biçimde yerine getirilmesi takdirinde depozitonuzu geriye alabilirsiniz. Her hangi bir depozito alamama halinde sözleşmeye uyduğunuzu düşünüyor ve biliyorsanız haklarınızı hukuksal yollarla arayabilir ve sonuç alabilirsiniz.
Depozitoyu geri alabilmek için şartlar vardır. Depozito en sonunda yapılmış olan anlaşmada da yer bulur ve anlaşma şartlarının yerine getirilmesi halinde depozito veren kişi depozitosunu eksiksiz geri alır. Bundan dolayı depozito sözleşmeye yazılmalı ve altına imza atılmalıdır. Hangi konular için depozito alındığı da açıkça belirtilmelidir.