Denizcilik işletmeleri yönetimi mezunları ne iş yapar?

Denizcilik sektörü barındırdığı terimler sebebiyle kendine özel bir İngilizceye sahiptir ve günlük konuşma dilini bilmek bu sektör iç...

 

Dünya ticaretinin asgari %80'i deniz ticaretiyle karşılanır. Denizcilik sektörünün bu denli büyük olması da işletmelerin karada da çok fazla çalışan istihdam etmeleri gerekliliğini doğurur. 

Denizcilik sektörü barındırdığı terimler sebebiyle kendine özel bir İngilizceye sahiptir ve günlük konuşma dilini bilmek bu sektör için yetmez. Bu alanda eğitim veren üniversiteler de bu halin farkında olup, bölüme başlamadan önce öğrencilere gereken alt yapıyı sağlamak için İngilizce hazırlık eğitimini şart koşar. İkinci yabancı dil tabii ki bu sektörde sizi bir adım öne taşır fakat ikinci yabancı dile yönelirken İngilizcenin önemini unutmamak gerekmektedir. Kısaca bu alanda çalışmak istiyor iseniz kendinizi dil alanında yeteri miktarda geliştirmelisiniz.

Denizcilik İşletmeleri Yönetimi bölümü deniz ticaretinin kara ayığında çalışacak kimseleri eğitir, kariyer amaçlarını yüksek tutan öğrencilere orta ve üst düzey yönetici olma alanında gereken eğitimi vermektedir. Denizcilik alanında çalışmayı düşünüyor iseniz yabacı ülkelerle iş yapacağınızı göz önünde bulundurmalısınız. Bu hal da işverenlerin çalışanlardan yabancı dil alanında beklentilerini çok fazla arttırmaktadır.

Henüz üniversitede öğrenciyken adınızı duyurup denizcilik firmalarına kendizi göstermeniz okul klüpleri ile mümkündür. Klüpler sadece geziler ve eğlenceler düzenlemekle kalmaz ihtiyaç duyduğunuzda staj ve çalışma imkanları sağlayabilir. Klüpler firmalarla iletişim durumunda olacağından sektörel ihtiyaçlarınızı karşılamak için klüplerde aktif rol oynamak kariyeriniz için önemli görülen bir adım olabilecektir.

 

Bu kısımda eğitim veren kurum sayısının, dolaylı olarak da öğrenci sayının az olması hasebiyle mezunların iş bulma olanakları çok fazladır. Bu bölümünden mezun olanlar işletmecilik disiplini gerektiren bütün iş kollarında görev alabilirler. Şöyle bir sıralayacak olursak denizcilik işletmeleri yönetimi mezunları:

Çoğu sektörde olduğu gibi denizcilik alanında da iş deneyimi çok önemlidir. Okulu bitirip çalışma hayatına girmek bazen yeterli olmayıp, işletmeler çalışanlarından iş deneyimi bekler. Bu beklentiyi karşılamak için yapılması gereken henüz birinci sınıftan başlamak suretiyle özel olarak limanlarda tam zamanlı olmasa bile çalışmaya başlamaktır. Yapacağınız iş ağır bir iş yükü barındırmayacak olsa da işi öğrenmeniz ve işe girmeniz için gereken bağlantıları oluşturmanıza yardım eder. Bu bakımdan öğrenciyken yaptığınız çalışmada gözetmeniz gerekli olan şey maaştan ziyade işi öğrenmek ve kendinizi göstermektir. Bu noktada okul klüpleri önemli kabul edilen bir rol oynar.

Deniz taşımacışığı işletmeleri

Denizciliğe yönelik pazarlama ve tanıtım uzmanlığı pozisyonları

 

Dış ticaret ve lojistik işletmeleri

Denizcilikte uzmanlaşmış finans kurumları

Gemi kumanya ve tedarik işletmeleri

Deniz turizmi şirketleri

Bankalar

Gemi inşa ve yan sanayii sektörleri 

Limanlar ve terminaller

Deniz sigorta işletmeleri

Bu şirketlere hizmet veren forwarder ve brokerlarda orta ve üst düzey yönetici olarak, kamu alanında ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve bağlı kuruluşları ile ilgili diğer bakanlık ve devlet kurumlarında idari pozisyonlarda çalışabilirler. 

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Ekonometri mezunları ne iş yapar? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?