Dart nasıl bir spordur?

Dünya Dart Federasyonu kurallarına göre dart tahtası merkezinin yani boğa gözü olarak bilinen yerden 173 cm yukarıda bulunmalıdır. Da...

 

İç içe renkli halkalardan oluşan ve bu halkaları kesen üçgen biçimindeki dilimlerden oluşan hedefe, küçük okların elle atılarak saplanmasıyla oynanan dart bir tür spor çeşididir. En bilinen oynanan dart çeşidinde belli bir skordan başlanarak geriye gidilir. Sıfır puana ulaşan taraf eli kazanır. Dart, ilk olarak okçular için bir eğitim oyunu olarak doğmuştur. İngiltere'de ortaya çıkmıştır.

Dünya Dart Federasyonu kurallarına göre dart tahtası merkezinin yani boğa gözü olarak bilinen yerden 173 cm yukarıda bulunmalıdır. Dart tahtasına atış yapılacak yerde 237 cm mesafede bulunmalıdır.

Dart tek kişi veya takım durumunda oynanabilir. Sırayla her oyuncu ard arda üç dart atar. Dart oyununda oyuncular önceleri belirlenen 1001, 501, 301 gibi puanlardan başlamak suretiyle sıfıra ulaşmaya çalışırlar. Önemli olan tek atışta çok puan kazanmaktır. Başlangıç puanını az atışla sıfırlamaya çalışmaktır. Bir elde ulaşılabilecek maksimum skor ise üç kere üçlü 20 kazanılarak 180 sayısını elde etmektir. Oyun da tam sıfır elde edene kadar sürer. Eğer sıfırın altına düşen bir değer kazanılırsa, bir önceki skora geri dönülür.

Oyun esnasında, atışlar tamamlanmadan tahta üstündeki dartlara dokunmak yasaktır. Yere düşen dartlar da alınıp tekrar kullanılamaz. Atış esnasında eğer oynayan kişi tahta üstündeki dartlardan birine dokunursa atışını tamamladı sayılır ve elinde kalan atamadığı dartları kullanamaz. Atışlar bitince yalnızca tahta üstünde kalan, ucu tahtaya değen dartlar hesap edilerek puanlama yapılmaktadır.

 

Hedefe tam ulaşması için arkasına tüy takılarak atış yapılmaktadır. Yaklaşık 16 cm uzunluğundadır. Nişan tahtası da takriben 45 cm çapındadır. Bu tahtada, birden yirmiye kadar değerlerin bulunmuş olduğu 20 puandan oluşan dilimlere bölünmüştür.

Çoğu zaman kırmızı renkten oluşan ve boğa gözü adı verilen dairenin merkezi 50 puan değerine sahiptir. Merkezi saran küçük yeşil çember ise 25 puan değerindedir. En dışta bulunan çemberin dışında yazan puanın iki katıdır. İçte bulunan küçük çemberin hizasında bulunan puanın üç katı değerine sahiptir. En geniş halkalar da hizalarında bulunan puan değerine sahiptirler. Tahtada bulunan azami puanlı kısım 20 rakamına ait hizadaki iç çemberdir. Yani 3x20=60 puan değerindedir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Koşu nasıl bir spordur? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?