Damar tıkanıklığı tedavisi

Damar tıkanıkığı rahatsızlıklarında, ilaç ve cerrahi müdahalenin yanında ek olarak, yüksek risk faktörü görülebilen hastaların damar ...

 

Damar tıkanıklığı tanısındaki en ehemmiyetli etken hastaların şikayetleridir. Hastaların rahatsızlığını detaylı bir biçimde anlatması damar tıkanıklığı teşhisinin konulmasına etki eder. Bacak damarlarında görülebilen tıkanıklarda hasta, uzun yol yürüdüğü zaman kramp tarzında ağrılar hissetiğini söyler. Bu ağrıların dinlendikten sonra iki yahut üç dakika içerisinde kendi kendine geçmesi damar tıkanıklığının başlıca sebeplerinden birisidir. 

Damar tıkanıkığı rahatsızlıklarında, ilaç ve cerrahi müdahalenin yanında ek olarak, yüksek risk faktörü görülebilen hastaların damar tıkanıklığını tetikleyici etkilerin önüne geçilmesi hayli önemlidir. Bu gibi haller hasta muhakkak sigarayı bırakmalı, hastanın kan yağları kontrol altına alınmalı, diyetle beraber birtakım değişik ilaç tedavileri uygulanmalıdır. 

Yaygın damar tıkanıklığı görülebilen hastalarda genel cerrahi yöntemleri ilk safhada uygulanabilir. 

Damar tıkanıklığı ciddiye alınması gerekli olan bir sorundur. Gereken tedavilerin yapılmadığı hallerde ölüme neden olabilir. Özel olarak kalp damarlarında meydana gelen tıkanıklıklar, ciddi şekillerde sonuçlanabilmektedir. Beyin damarlarında meydana gelen tıkanıklıklarda hastalar felç geçirmektedir. Bacak damarlarında görülebilen tıkanıklıklarda kangren durumu görülebilmektedir. 

Kalp damarlarında meydana gelen tıkanıklıklarda hasta, efor sarf ettiğinde göğüs ağrısı yaşar. Bu göğüs rahatsızlığının özelliği, göğsün sıkışması veyahut üstünde baskı hissetmesidir. 

 

Boyun damarları tıkanıklığında hastalar daha fazla, kollarında ve bacaklarında uyuşukluk hissetmektedir. 

Damar tıkanıklığı tedavisinde ilaç ya da cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Damar tıkanıklığının yaygın bir bölgeyi kapsamadığı hallerde ilaç tedavisi tercih edilir. Hasta bu tedaviye cevap vermediği zaman, cerrahi yöntemlere geçilmektedir. 

Damar tıkanıklığı tanılarına öncelikle fizik muayenesi ile başlanır. Fizik muayenesinde, ağrının meydana geldiği organ ya da kollar ve bacaklar detaylı bir biçimde kontrol edilir. Fizik muayenenin ileri safhasında birtakım radyolojik görüntüleme yöntemleri uygulanmaktadır. Bacak damarlarındaki tıkanıklıklarda genel olarak bu yol uygulanmaktadır. 

Damar tıkanıklığı yaşayan hastaların tedavisine cerrahi müdahalelerden sonra da ilaçlarla devam edilir. Bu ilaçlar kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçlardır. Özel olarak bacak damarlarında görülebilen tıkanıklıklarda egzersizin rolü hayli önemlidir. Bu hastaların düzenli biçimde yürümesi tıkanıklığın giderilmesini sağlar 

Bu gibi tedavilerin dışında hastaların kesinlikle düzenli biçimde egzersiz yapması tavsiye edilir. Yaşam tarzındaki farklılık, yeme alışkanlığının düzene konulması gibi uyarılar da hastaya doktor tarafından bildirilir. 

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Kalp damar tıkanıklığı nasıl önlenir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?