Dalgıçlık nasıl yapılır?
Yüzeye bağlı kalmadan yapılmış olan ve scuba adı verilen dalışlar ise yüksek basınçlı hava ile doldurulmuş bir tüp kullanılarak yapıl...
Türlü aygıtlar kullanılarak su altında kalabilmek dalgıçlık sporudur. Ticari, teknik ve bilimsel araştırma ile eğlence amacıyla yapılmış olan bu spor, ara sıra bir aygıt yardımı olmadan da yapılabilmektedir. Bu biçimde yapılmış olan dalışa serbest dalış denir. Aygıt kullanılarak ve yüzeye bağlı kalmadan yapılmış olan dalışlar ise scuba dalışlarıdır. Yüzey destekli ve tüplü dalış olmak üzere iki tür scuba dalışı vardır.
Yüzeye bağlı kalmadan yapılmış olan ve scuba adı verilen dalışlar ise yüksek basınçlı hava ile doldurulmuş bir tüp kullanılarak yapılmaktadır. Dalgıç tüpteki gazı solumak suretiyle uzun zaman su altında kalabilir. Açık ve kapalı devre olmak üzere iki değişik sisteme dayanan scuba dalışlarında çıkan bütün havayı suya bırakan açık devre sistem daha fazla spor amacıyla dalışlarda kullanılmaktadır. Kapalı devre sistemler ise çıkan havadaki karbondioksitin temizlenip tekrar oksijen eklenmesi ile yapılmış olan sistemlerdir. Bu sistemler ise daha fazla askeri alanda kullanılmaktadır
Dalgıçlık su altında yapılmış olan çalışmalardan yaşanan hayatı araştırma merakına kadar geniş bir kapsamda yer alır iken kişisel bağlamda spor ve hobi olarak da hayatın içerisinde önemli sayılabilecek bir yer kaplar. Lakin ister serbest ister tüplü bütün dalışlarda, dalışlarla ilgili bütün kuralları bilmek ve uygulamak mecburiyeti söz konusudur. Tersi halinde geri dönülmez kazaların yaşanması söz konusudur.
Serbest dalış son günlerde daha fazla spor amacıyla yapılan dalıştır. Yatay veyahut dikey mesafede gerçekleşen dalışlarda dalgıç nefesini tutarak dalar. Yatay ve dikey serbest dalış türlerinin kendi içerisinde çeşitlere ayrılmaktadır.
Yatay serbest dalış ise paletli yahut paletsiz su altında bir mesafeden mesafeye gitmek amacıyla yapılmış olan dalıştır. Şurada dalış derinliğinin çok fazla önemli yoktur. Önemli olan su altında en uzun mesafeyi kat etmektir.
Aygıt vasıtasıyla yapılmış olan dalışlar ise 16. yüzyılda dalış çanlarının keşfiyle ivme kazanmış ve kullanılan aygıtlardaki gelişim 20. yüzyılda sert kasklı sistemin kullanımına kadar uzanmıştır. Serbest dalıştan değişik olarak kullanılan aygıtlar hasebiyle daha uzun su altında kalmaya imkan tanıyan bu dalışlarda dalış çanı yüzey destekli, dalış tüpü ise yüzeye bağımlı kalmadan yapılmış olan dalışlardır. Hemen yüzeyin altına diklemesine yerleştirilen dalış çanları, suya girince alt tarafı açılan su geçirmez bir tanktır. İçerisindeki havanın basıncıyla etrafındaki suyun basıncını eşitleyen tank, basınç altında taze havanın verilmesine yardım eder. Yüzeye bağlı bu dalışlar daha fazla araştırmacılar tarafından kullanılırken dalgıcın, hem suda aynı zamanda çan içerisinde sürekli aralıklar ile çıkmasını gerektirdiği için dalmayı ve hassaten çıkmayı çok güzel bilmesi şarttır. Tersi halde basınçtan kaynaklanan ciddi sorunlara neden olabilir.
Dikey dalış dalgıcın dikey olarak inmeyi planladığı derinliğe kadar dalıp geri dönmesidir. Sabit ağırlıklı ve değişken ağırlıklı olmak üzere iki biçimde yapılmaktadır. Sabit ağırlıklı dikey dalışta, dalgıç dalarken kullandığı ekipmanları geri dönüşte de kullanmak zorundadır. Eğer dalgıç iniş ve çıkışta paletlerini kullanırsa malzeme destekli, iniş ve çıkışta palet yerine ipten destek alırsa ip destekli, bir ekipman kullanmaz ise desteksiz sabit ağırlıklı serbest dalış yapmış olur.
Serbest dalışın diğer bir türü de değişken ağırlıklı serbest dalışlardır. Dalgıcın önceleri belirlediği derinliğe inerken bir ağırlık mekanizması kullandığı bu dalışta, yüzeye ipi çekerek yahut paletler kullanılarak kendi gücünü kullanarak çıkar. Bu değişken ağırlıklı serbest dalışta bu tür dalış limitlidir. Limitsiz değişken ağırlıklı serbest dalışta ise yüzeye balonla çıkılır. Bu dalış, çok çok derinlere inilmesine imkan vermesine karşın hayli pahalıdır ve lojistik anlamda bayağı zorlar. Limitli yahut limitsiz her iki tür değişken ağırlıklı serbest dalışta dalgıcın basınca dayanıklılığı önemlidir.