Coğrafya mezunları nerelerde çalışır?

Coğrafya bölümünü bitirmiş olan kişiler pedagojik formasyon eğitimlerini tamamlayarak lise ve ortaokul seviyesindeki okullarda coğraf...

 

Üniversitelerde Edebiyat Fakültelerinde eğitim veren Coğrafya bölümü, 4 sene süreyle öğrencilere çokca teorik ve stabil bilgi sunar. Bu bölümü bitirmiş olan kimselerin yapabileceği çokca meslek vardır. Temel bilimler arasında yer bulan bu bölümü çoğu zaman sözel bölümünü bitirmiş olan öğrenciler tercih etmektedir. 

Coğrafya bölümünü bitirmiş olan kişiler pedagojik formasyon eğitimlerini tamamlayarak lise ve ortaokul seviyesindeki okullarda coğrafya öğretmenliği yapabilir. Kısım mezunlarının pedagojik formasyon olmadan devlet okullarında öğretmenlik yapması mümkün değildir. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullara ataması yapılmış olan coğrafya öğretmenlerinin KPSS ile yeterli puanı alması gerekmektedir. Bu puanlara göre belirlenen kontenjanlar dahilinde öğretmenlerin ataması yapılmaktadır. Devlet okullarında çalışmayan coğrafya öğretmenleri özel kurumlara bağlı okullarda, dershanelerde veyahut özel etüt merkezlerinde çalışabilir. 

Coğrafya bölümünü bitirmiş olan kişiler, master ve doktora eğitimlerini tamamlayarak üniversitelerin akademik kadrolarında görev alabilir. Bunu yapmak için gereken olan yabancı dil ve ALES puanının yeterli olması gerekmektedir. Eğitim ve tez sürecini tamamlayan kişiler özel üniversitelerde yahut devlet üniversitelerinde açılan kadrolarda yardım eden doçent, doçent veyahut profesör olarak çalışabilir. Bunun yanı sıra araştırma görevlisi veyahut öğretim üyesi unvanlarıyla da coğrafya kısımlarında çalışmaları mümkündür. 

 

Coğrafya bölümü mezunu olan kişiler devlet kurumlarının türlü kademelerinde de çalışabilir. Altyapı, Çevre Koruma, Tarihi Çevre Koruma gibi belediyelere ve valiliklere bağlı kurumlarda araştırmacı olarak görev almaları mümkündür. Buna ek olarak Kentsel Tasarım, Ulaşım Planlama, Turizm Hizmetleri, Şehir Planlamacılığı, Deprem ve Zemin İnceleme gibi birimlerde gereken görevlerde bulunmaları da söz konusudur. 

Bu bölüm mezunu olan kişiler Afet İşleri, Tarımsal Üretim, Kültür Varlıkları, Orman ve Çevre İşleri Bakanlığı, Devlet Meteoroloji İşleri, Özel Çevre Koruma gibi devlet kurumlarına atanmaları mümkündür. Bu kurumlarda çevresel araştırmalar yapan bölümünü bitirmiş kişiler, bölümdeki toprak yapısını ve diğer unsurları inceler. Deprem riski olan bölgeleri, erozyon ve toprak kayması gibi doğa olaylarının görüldğü yerleri incelemeye alır. Ek olarak Karayolları Müdürlüğü bünyesinde yol yapımına münasip olan arazilerin mühendislerle beraber incelenmesini ve projelendirilmesini yapabilir. Coğrafya bölümünü bitiren kimseler maden ve jeoloji mühendisleri ile beraber çalışabilir. 

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan İş ararken nelere dikkat edilmelidir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?