Çocuklara tasarruf nasıl öğretilir?

         Sorumluluk...

 

Çocukların ilk öğretmenleri anne ve babalarıdır. Çocuklar en temel eğitimi evde alırlar. Yalnızca genetik olarak değil, kişilik olarak da anne ve babalarının kopyası olmaktadırlar. Bu nedenden dolayı yaptığınız her hareketin ne kadar önemli ve değerli olduğu unutmamalıyız. Bir gün onlarında anne yahut baba olacaklarını, bir ev idare edeceklerini ve çocuklarına bir dünya bırakacaklarını göz önünde bulundurarak tasarrufu öğretmek en ehemmiyetli görevlerimizdendir.

Çocuğunuza geri dönüşümün önemini anlatmak çok önemlidir. Böylelikle doğayı koruyabilmenin tasarrufla alakalı olduğunu anlayacaktır. Bunu yapmak için her şeyden önce tek tarafı kullanılmış kâğıtların arkasının da kullanabileceğini öğretebilirsiniz.

Pet şişeler, karton atıklar, şişe kapakları gibi atık malzemlerle beraber yaptığınız bir oyuncakla eğlenmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle bir oyuncak sahibi olmak ve eğlenmenin elimizdeki imkânlarla da olabileceğini öğrenmiş olur.

         Sorumluluk

Çocuğunuzun harçlığını haftalık, aylık vererek para harcamalarını kendi düzenlemesini sağlayabilirsiniz. Böylece ne kadar zamanda ne kadar para harcadığını kendi görerek gereksiz harcamalarını sorgulayabilir.

Çocuklarınıza sorumluluk vermek daha duyarlı bireyler olmasını sağlayacaktır. Bu yüzden imkânlarınız doğrultusunda haziran ve ağustos ayları arasında yapımına yardım ettiği limonatayı mahalle sakinlerine satmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle hem para kazanmanın nasıl olduğunu öğrenebilir aynı zamanda her başarı gibi bu halde çocuğunuza duyarlılık ve özgüven kazandırır.

 

Çocuğumuza tasarrufu anlatırken en önemli olanı yaptığınız her şeyin açıklamasını yapmaktır. Neden tasarruf etmemiz gerektiğini, doğal kaynaklarımızın tükenmesinin nelere neden olacağını, vb. açıklamalar yapmak çocuğun bilinçli öğrenmesine ve öğrenilen bilginin kalıcı olmasına yardım eden olabilecektir 

Kullandığımız elektronik eşyalar kapalı durumdayken fişten çekerek tasarruf edebileceğimiz anlatılmalıdır.

Elektrik tasarrufunu öğretirken ilk yapacağımız işlem gereksiz ışıkları beraber söndürmek olabilecektir. Odadan çıkarken ışığını söndürmemiz gerektiği anlatılmalıdır.

        Mutfak

Çocuklar dünyaya bizden değişik bakarlar, değişik öğrenirler. Özel olarak okul çağına kadar anlattıklarımızdan çok yaptıklarımızdan bir şeyler öğrenirler. O nedenle tasarruf ederek çocuğumuza tasarrufu öğretebiliriz. Dikkat edeceğimiz konular ve noktalara değinecek olursak:

Alışveriş listesini çocuğunuza yaptırabilirsiniz. Alışveriş için bir gün belirleyerek bitmek üzere olan gıdaları çocuğunuza kontrol ettirerek alışveriş listesine eklemesini sağlayabilirsiniz. Haftanın belli bir gününü belirleyerek beraber alışverişe çıkabilir ve listeyi beraber tamamlayabilirsiniz. Eğer çocuğunuzu alışverişe götürmeniz mümkün olmuyorsa. Eve geldiğinizde aldığınız eşyaları onun yerleştirmesini sağlayarak listeyi tamamlamasını isteyebilirsiniz.

 

Birçoğumuz kurumuş ekmekleri, bozulmak üzere olan meyveleri, vb. değerlendiririz. Bu yiyecekleri değerlendirme işlemini çocuğunuzla yapmak misal olmamıza yardım eder. Böylelikle yiyecekleri atmamanın önemini ve onları nasıl değerlendireceğini öğrenmiş olur.

          Geri dönüşüm

Su

Çocuklara tasarrufu öğretirken ilk başlanacak yer su tasarrufudur. Hepsinden önce kendimiz misal olarak diş fırçalarken, el yıkarken, bulaşık yıkarken, vb. tasarruflu olmaya gereken özeni göstermeliyiz. Çeşmeyi kapatmak suretiyle fazla suyun akmasını istemediğimizi dile getirerek çocuğumuza misal olabiliriz. 

Gereksiz yere sifona basmanın fazla su tüketimine neden olacağını söyleyebiliriz. Ek olarak sifon haznesinin içine çocuğumuz ile beraber doldurduğumuz bir pet şişe koyarak su tüketimini azaltma işlemini beraber yapabiliriz.

Meyve sebze yıkadığımız suyla çocuklarımıza çiçekleri sulatabiliriz. Lakin bu işlemde içine sabun gibi kimyevi karışmış sular ile çiçek sulanmayacağını dile getirmeliyiz.

           Elektrik

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Arka fren balatası nasıl değiştirilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?