Çocuklar nasıl beslenmeli?

Eğer çocuğunuz kahvaltı ve öğle yemeğini okulda yiyecekse yemek listesini dikkatli incelemelisiniz. Yemeklerin temiz, sağlıklı ve yaş...

 

Çocukluk zamanı fiziki ve zihinsel büyümenin en hızlı olduğu dönem olup beslenme ve sağlık durumu hayli önemlidir. Bu çağdaki çocukların bilhassa beslenme düzenleri okul başarını arttırıp gelecek yıllardaki beslenme alışkanlıklarının da temelini oluşturur. Bundan dolayı çocukluk devrinde sağlıksız beslenmelerden kaçınılmalı ve bilhassa kahvaltı öğünü atlanmamalıdır. Bu çağdaki diğer beslenme önerilerine ise şöyle göz atabiliriz.

Okuldaki yemekleri denetleyin

Eğer çocuğunuz kahvaltı ve öğle yemeğini okulda yiyecekse yemek listesini dikkatli incelemelisiniz. Yemeklerin temiz, sağlıklı ve yaşına münasip olduğuna emin olmalısınız. Eğer çocuğunuzun alerjisi olduğu yemekler var ise bunları okul yönetimine bildirmelisiniz. Eğer yemekleri siz evinizden yollayacaksanız kahvaltı için marul, domates ve peynirli tost gibi yiyecekler koyabilirsiniz. Öğle yemeği için ise meyve, ayran ve ekmek arası köfte gibi yiyecekler koyabilirsiniz.

Her besinden tükettirin

Kış mevsimindeki aylarda günlerin kısa olmasından ötürü özelikle iştahsız çocuklar daha az besin tüketmektedir. Bu gibi hallerde çocuğunuzun her besinden az az almasını sağlayın. Akşam yatarken ise çocuğunuzu tok karnına uykuya yatırmamalısınız bu sabah oluşacak tokluk hissinden ötürü kahvaltıya olan ilgiyi azaltacaktır.

Dikkat için omega-3 tükettirin

Bir çok ebeveyn çocuklarının dikkat problemi olduğundan şikayet eder. Çocuklardaki dikkat sorununu aşmak için ise omega-3 kaynağı olan ceviz, balıki fındık ve badem gibi besinler tükettirebilirsiniz. Ek olarak dikkat eksikliğine karşı çocukların yapay şekerlerden uzak durması gerekir.

 

Ara öğünlere dikkatli olun

Dengeli beslenmede ara öğünlerde hayli önemlidir. Ara öğünlerde abur cubur diye nitelendirilen cips, gofret, şekerleme ve hazır meyve suları yerine kuru yemiş, meyve ve süt tercih edebilirsiniz. Bilhassa öğlen ve akşam sebzeli ve lifli yiyeceklere önem vermelisiniz. Ek olarak çocuğunuzun hafta iki kere balık et yemesini sağlayın. Su tüketimini ise aksatmayın.

Kahvaltıyı asla atlamayın

Yaşamın her evresinde kahvaltının yeri büyüktür. Fiziki ve zihinsel gelişimin azami olduğu çocukluk zamanında ise kahvaltı asla atlanmaması gerekli olan bir öğündür. Eğer çocuğunuz kahvaltı yapmak istemiyorsa renkli ve ilgi çekici bir tabak hazırlayarak ilgisini çekebilirsiniz. Kahvaltı için en ideal zaman ise 07:00-08:00 aralığıdır. Kahvaltıda bütün besin maddelerini dengeli olarak sunmalısınız.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Kremalı tavuk çorbası nasıl yapılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?