Çocuk neden yemek yemez?

Çocukların yemek yememe nedenleri nelerdir?

 

Çoğu çocuk bilhassa yemek yemekten kaçınır. Çocukların yemek yememelerinin türlü nedenleri vardır.

1 - İştahsızlık

2 - İç Hastalıkarı

3 - Enerji Harcayamama

4 - Uykusuzluk

Enerjisini yeteri kadar harcayamayan çocukların da yemek yememe sorunu vardır. Bu tür çocuklar aşırı stres içinde olurlar ve aburcubur dahil hiçbir gıda maddesini tüketmek istemezler. Enerjisini özel olarak açık havada atamayan çocuklarda yemek yememe problemine sürekli rastlanmaktadır. Aşırı otoriter ailelerde bu hal fazlasıyla görülmektedir. Çok küçük yaşlarda oyundan uzak bir biçimde yalnızca kitap okutma, fiziki uğraş gerektirmeyen eğitsel faaliyetlerde bulundurulmaya çalışma; çocuğun enerjisini atamamasına yol açar. Enerjisini atamayan çocuklar yemek yeme problemleriyle karşılaşmasının yanında çocuk yaşta ciddi psikolojik zararlar görür ve fark edilmezse kalıcı bir hasara yol açabilir.

Çocukların uykusunu alamaması da yemek yememe nedenleri arasında yer alır. Uykusunu alamayan çocuk gün boyu stresli olur ve yemek yemek istemez. Bu tür problemlerde çocuk aç olsa dahi yemeği reddeder. Uykusuzluğun yol açtığı yemek yememe sorununu çocukta düzenli uyku alışkanlığı kazandırarak telafi edebilirsiniz.

Sindirim sistemi ve mide rahatsızlıkları da çocuklarda yemek yemeye engel olabilir. Mide yanması, küçük mide gibi sorunlar çocukların yemek yememe nedenleri arasında yer alır. Sindirim sistemindeki sıkıntılar, kansızlık, akciğer ve karaciğer sorunları; iç hastalıkları arasında yemek yemeyi engelleyici sorunlar arasında yer alır. Çocuğun yemek yememesinin sebebini en direkt iç hastalıklarıyla ilişkilendirmeseniz de uzun bir zaman yemek yemeyi reddeden çocukları kesinlikle bir doktora göstermeniz gerekir. Çocukların kendilerinde kolay bir biçimde fark edemedikleri iç hastalıkları bu belirtiyle de ortaya çıkarak erken teşhis edilip tedavi altına alınır.

 

Çocuklar küçük yaşlarda midelerinin küçük olmasından ötürü az ölçüde yemek yerler. Devamlı az yemeye alışan bünye bir zaman sonra rutin olarak mideye gelen miktarı tanır ve fazlasını kabul etmez. Çocuğun midesi büyüse bile yemek miktarında artma olmadığı için iştahsızlık başlar. Çocuklara verilen yiyecek miktarı sık ve çok az ölçüde devamlı olarak artırılmalı; doktorun da beliriediği ideal eşiğe ulaşıldığı an artırma kesilmelidir. Bu halde çocuk hem iştahsızlık sorunu yaşamaz aynı zamanda sağlıklı biçimde beslenmesine devam etmiş olur.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Bebek neden kusar? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?