Çocuk esirgeme kurumu nedir?

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Faaliyetleri...

 

Çocuk Esirgeme Kurumu, Türkiye'de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren, yoksul ve korunmaya muhtaç çocuklara ve ailelere bakım, eğitim, sağlık ve kültür hizmetlerini sistemli bir şekilde sunmak için oluşturulmuş, sosyal yardım kurumudur. Gelecek nesillerin fiziki ve psikolojik olarak sağlıklı bireyler olarak yetişmesini sağlamanın yanında, bu çocukların aileleri ile ilgili de çalışmalar yürütmektedir. Çocuk ve Gençlik Merkezi, Aile danışmanlığı, Çocuk Yuvaları, Sosyal Hizmet Müdürlükleri, Toplum Merkezleri, Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi ve Özel Kreş ve Bakım Evleri gibi oluşumları bünyesinde barındıran Çocuk Esirgeme Kurumu toplum için önemli hizmetler üstlenmiştir.

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Faaliyetleri

Hepsinden önce Himaye-i Etfal adıyla 1917 senesinde kurulduktan sonra 1921 senesinde Himaye-i Etfal Cemiyeti (HEC) olarak bir ulusal dernek statüsü kazanmış ve daha sonrasında devlet kurumu biçimine gelmiştir. Daha önce Başbakanlığa bağlı iken 2011 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına devredilen kurumun adı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak değiştirilmiştir.

Çocuk Esirgeme Kurumu, vizyonuna münasip Çocuk Strateji Belgesini oluşturmuştur. Sunduğu hizmetlerin düzenli biçimde devam etmesi için çocuğa hizmet veren bütün paydaşlarla işbirliği içinde çalışmalarını yürütür. Çocuk haklarının ülke genelinde uygulanması için çalışmalar yapmaktadır.

 

‘’Bilimsel Çalışma Grubu’’ nun rehberliğinde hizmetlerini geliştirip, personeline uzmanlık ihtisas eğitimi verir. Belirlenen hizmetler için standart oluşturarak hizmet kalitesini yükseltir. 

Suça karışmış yada kendilerine karşı suç işlenmiş çocukların topluma kazandırılması için sunulan hizmet insan haysiyet ve vakarına yaraşır halde yapılmaktadır. Çocuk ticareti ve kaçakçılığı gibi çocuğa yönelik envaiçeşit istismara karşı önlemler alır.

Var olan kurum ve kuruluşların hizmet kalitesini uluslararası standartların üstüne çıkarmak için planlamalar yapar. Toplumun sorunlarına anında ulaşmak için kurulan ALO 183 hattı AİLE, KADIN, ÇOCUK, ÖZÜRLÜ VE SOSYAL HİZMET DANIŞMA HATTI önemli görülen bir hizmet sunmaktadır. İllerde ‘’İlkadım Merkezi’’ açılmaktadır.

Korunmaya muhtaç çocuklar ve aileleri araştırılıp, hal tespiti yapılmaktadır. İmkan varsa çocuğun ailesi yanında kalması için aileye sosyal yardım ve danışmanlık hizmeti sunulur. Ailesi olmayan çocuklara ise aile sıcaklığına en yakın ortamda yaşamaları için; Evlat edindirme hizmeti, Koruyucu Aile Hizmeti, Çocuk Evleri Hizmeti sunulur. Çocukların korunmaya ve bakıma muhtaç hale gelmemesi için engelleyici önlemler almaktadır.

Kurumun hizmetlerinde gönüllü katılım noktasında kamuoyu duyarlılığının arttırılmasını sağlamak için etkinlikler düzenler. Medya duyarlılığını arttırıcı çalışmalar yapar. Çocuğa karşı şiddetin önlenmesine yönelik toplumsal bilinç ve duyarlılığı arttırıcı aktivitelerde bulunmaktadır. Koruma ve bakım altındaki çocuklara yönelik kamuoyu bakışının pozitife döndürülmesi için faaliyet göstermektedir.

 

Sokakta yaşayan ya da çalıştırılan çocukları sokaktan alarak, rehabilite edip topluma kazandırır. Çocuk işçiliğinin sonlandırılmasına yönelik ilgili bütün sektörlerle etkin işbirliği yapar. Bu çocukların gelecekte meslek sahibi olabilmeleri için yeni hizmet modelleri geliştirir. Çocukların akademik, sportif, kültürel, sanatsal başarıları elde etmelerini ve geleceğe dair planlamalar yapmalarını hedeflemektedir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Düğün mekanı seçimi adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?