Çime gübre nasıl verilir?

Buna ek olarak çim, diğer bir çok bitki gibi ona gerekecek tüm enerjiyi temel besin maddeleri aracılığıyla almaktadır. Alınacak olan ...

 

Yeşil alanların bakımı, hayli dikkat gösterilmesi gerekli olan alanlardan bir tanesi olarak bilinir. Çünkü çim gibi bitkilerin bakımında en fazla gerekli olan şeylerin başında azot gelir.

Buna ek olarak çim, diğer bir çok bitki gibi ona gerekecek tüm enerjiyi temel besin maddeleri aracılığıyla almaktadır. Alınacak olan bu maddelerin genel kaynağı ise toprağın içerisinde yer alan elementler, su, karbondioksit, oksijen ve güneş ışınıdır. Çim ise bu elementleri toprağa uygulanacak olan gübrelerden, az ölçüde da olsa havadan ve organik maddelerden elde etmektedir. Çimler, biçme sırasında ya da yırtılma, aşınma gibi işlemlerin yanında ek olarak değişik hava şartları altında oluşacak hastalıklar devamında stres altında olur. Böylesi hallerde çimde bulunan kök sistemi, olanlara karşı koymak ve kendini yenilemek ve enerji kazanmak için toprakta bulunan besin maddelerini aramaya başlayacaktır.

Geç ilkbahar ve yaz zamanında ise sadece azot değil, potasyum tüketimi de ön plana çıkar. Dolaylı olarak buna münasip gübrelerin kullanılması gerekir. Sonbahar ve kış ayları öncesinde ise çimlerin soğuk havalara karşı dayanıklılığını arttırmak adına ön plana çıkacak şey ise potasyumdur. Gübreleme yapılırken öncelikle dikkatli olunması gerekli olan şey, önerilen gübre miktarının dışına çıkmamaktadır. Gübre ve oran tercihi yapıldıktan sonra madde homojen bir biçimde yayılması sağlanmalıdır. Tersi halde çim alanında renk farklılıkları oluşur. Gübrenin çok fazla kullanılması ve yanlış zamanda uygulanması devamında ise gübre yanığı oluşacaktır. Böylesi hallerde genellikle de yüksek tuz konsantresi olan gübre tanecikleri çimlerin üstünde kaldıkça onun suyunu emecek ve ölmesine neden olabilecektir.

 

İnsanlar, çimlerini eylül, kasım başı, mart – nisan ve mayıs gibi aylarda gübreleyebilirler. Gübreleme işlemi toprağın ısısının en düşük olduğu akşamüstü veya sabah vakitlerinde yapılmış olması gerekir. Bu uygulama muhakkak ıslak olan çimlerde yapılmamalıdır. Gübre uygulamasının yapılmasından sonra, gübrenin en direkt toprağa geçmesi adına bolca sulama yapılmalıdır. İlkbahar devrinde çimlerin gelişimi hiç olmadığı kadar hızlıdır. Bölümdeki yeşil alanın gelişimini destekleyecek tarzda yüksek azotlu gübreler kullanılmalıdır. Çimler yeni ekildiği zaman ise bitkinin ve köklerinin gelişimini için öne çıkan şey ise fosfordur.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Şans bambusu nasıl çoğaltılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?