Çikolata nasıl saklanır?

Haziran ve ağustos ayları arasında çikolatanın oda sıcaklığında muhafaza edilmesi hayli güçtür. Çünkü kolaylıkla erir ve biçimi bozul...

 

Çikolataya hayır diyebilen insan sayısı pek azdır. Bu lezzetli gıdanın tadı ve kokusu ile çoluk çocuk, kadın erkek, genç yaşlı demeden herkesin favori yiyeceklerinden biri olması onun her yerde karşımıza çıkmasının sebeplerinden biridir. Öyle ki çikolata sayısız tatlı, pasta, kurabiye, waffle gibi yiyeceklerin de vazgeçilmeyen unsurudur. Ama her gıdanın bir ömrü olduğu gibi çikolatanın da tazeliğini koruyabildiği süre kısıtlıdır. Peki, çikolatanın tazeliğini korumak için gereken şartlar nelerdir?

Haziran ve ağustos ayları arasında çikolatanın oda sıcaklığında muhafaza edilmesi hayli güçtür. Çünkü kolaylıkla erir ve biçimi bozulur. O neden ile eğer çikolata buzdolabı içerisinde saklanacaksa hava almayacak halde bir kaba konulduktan sonra buzdolabına konmalıdır. Tüketilmek üzere dolaptan çıkarılan çikolata hemen tüketilmemeli birkaç dakika dinlendirilmelidir. Kısa bir dinlenmenin sonrasında yenmeli ya da kullanılmalıdır. Çünkü buzdolabı içinde bekleyen çikolatanın, donmuş olduğundan dolayı normal tadı alınamayabilir.

Bitter olarak bilinen acı çikolata normal çikolataya göre daha dayanıklıdır. Normal çikolatanın raf ömrü bir sene iken bitter çikolatanınki iki yıldır. Çikolatanın saklandığı ortamın neminin %50 nin üstünde olmaması gerekmektedir ve en ideal sıcaklık 15-20 derece arasındadır.

Buna karşın normal zamanda çikolatanın buzdolabı içerisinde saklanması önerilmez. Çünkü çikolata hızlı tüketilen bir gıdadır. Bunu yapmak için kuru ve serin bir ortam sağlanmaya çalışılmalıdır. Bunu yapmak için mutfakta güneş ışığını direkt almayan, nemli olmayan bir dolapta dış etkenlere karşı önlem alınmak suretiyle saklanabilir. Eğer yine de dolapta saklanacaksa, çikolata buzdolabından dışarıya temiz havluya sarılı halde çıkarılırsa ısı değişiminden ötürü üstünde oluşan beyaz lekeler önlenmiş olur. 

 
 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Riviera zeytinyağı nasıl üretilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?