Ciğer otu hangi hastalıklara iyi gelir?
Otun üstünde bulunan yapraklar ve çiçekler güneş görmeyen bol havalı ortamda kurutulur ve toz şekline getirilir. Bir bardak kaynamış...
Nisan ve Mayıs gibi aylarda açarak doğaya güzel görüntü katan ciğer otu, kırmızı veya mor renk çiçeklere sahiptir. Maksimum 60 cm boya sahip olan bu bitkinin yapraklarında beyaz benekler bulunur. Ciğer otu dik ve tüylü gövdesiyle beraber içerisinde çok hastalığın tedavisinde destekleyici olarak kullanılmaktadır. İçinde müsilaj, şekerler, tanen, sabit yağlar, saponin ve reçine barındırır. Bu maddelerin dışında vitamin ve mineral yönünden de zengin bitkidir. Ciğer otu içerisinde taşıdıkları vesilesiyle çok hastalığa yararlı olmuş, tedavi amacıyla kullanılacak bir bitki olarak bilinir.
Ciğer otunun faydaları
Adından da anlaşılacağı gibi iyi geldiği, şifa dağıttığı vücudumuzdaki çok önemli yer ciğerlerdir. Ota bu isim akciğer hastalarına çözüm olduğundan ötürü verilmiştir. Yapraklarından demlenecek çay düzenli kullanımda karaciğer ve akciğer hastalıklarına iyi gelir.
Ciğer otunun kan yapıcı etkisi de tıbbi olarak kanıtlanmıştır.
Kök sapından haşlayarak elde edilen sıvı egzama yahut yaralı yerleri yıkamak amaçlı da kullanılabilmektedir. Her hastalıkta olduğu gibi düzenli kullanım hastalığın geçmesinde çözüm olabilecektir.
Boğaz iltihabı, nefes darlığı veyahut bronşit hastalıkları için de çayı tüketilir.
İdrar yollarında oluşan iltihaplanma veya idrar yolunda oluşabilecek başka hastalıklara çözüm olur. Belli sebeplerle idrara çıkamayanlar ciğer otu çayı kullanabilirler. Pek güzel bir idrar söktürücüdür.
Akciğerde oluşacak çok hastalığın önlemi bu bitki tüketilerek alınır. Bununla beraber göğsü yumuşatarak öksürüğü kesmek için bir hafta süreyle ciğer otu çayını içmek iyileşmeyi sağlayacaktır.
Mide ve bağırsak içinde oluşan şişkinliği ve gazı atmakta sıkıntı yaşayanlar ciğer otunun yapraklarından elde edecekleri çayı gün içinde 3 defa içmelidir. Düzenli kullanımda işe yaradığı görülecektir.
Vücudumuzda oluşan yaralanmaların çabuk iyileşmesine katkı sağlayan bu bitki düşük olan vücut direncini arttırarak, vücudumuzdaki mikropların öldürülmesine yardımcı olmaktadır.
Ciğer otu çayının yapılışı
Otun üstünde bulunan yapraklar ve çiçekler güneş görmeyen bol havalı ortamda kurutulur ve toz şekline getirilir. Bir bardak kaynamış su içine bir tutam bu tozdan atıp demlenmesi beklenir. Daha verimli çay elde etmek için su yerine sütte kullanılabilmektedir. Elde edilen çay gün içerisinde 3 defa sürekli aralıklar ile tüketilir.