Çiğdemin faydaları nelerdir?
Çiğdem bitkisinin etkin maddesi 'colchicin' diye adlandırılan zehirli bir maddedir. Bunun dışında bitkide şekerli, zamklı ve nişastal...
Zambakgiller ailesinden çiğdem bitkisi nem oranı yüksek yerlerde yetişir. Çiçekleri zehirli bir bitki olarak bilinmektedir. Pembe, mor, leylak ve beyaz renkli çiçekleri vardır. Çiçekleri Ağutos- Eylül ayları arasında açar. Diğer bilinen adları ise colchicum, semences de colchique, lahlah, mahmurçiçeği ve colchici semendir. Soğan biçiminde yetiştirilir. İlaç olarak kullanılabilen kısmı meyvelerinden çıkan tohumlardır. Tohumlar yuvarlaktır. Çıkarılan tohumlar güneş almayan serin yerlerde kurutulmalıdır. Çiğdem bitkisinin kökleri ise dilimlenerek şurup şekline getirilip kullanılabilmektedir.
İç yaralara iyi gelir.
Akdeniz ateşi hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlarda bulunmaktadır. Genetik yolla geçen bir hastalık olan Akdeniz ateşi hastalığı çokça atak geçiren hastalarda kısırlığa neden olabilir. Bu hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlarda çiğdem bitkisi çiçeği bulunur. Atakların sıklığını azaltmaktadır. Ayrıca bazı insanlarda toptan ortadan kaldırmaya yardım eder. Amiloid adıyla anılan maddenin hem böbrekler de aynı zamanda diğer organlarda çökmesini engeller.
Gut ve Behçet hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.
İdrarı arttırır.
Nıkris şikayetlerine yararlı olur.
Ağrıları kesici olarak kullanılmaktadır.
Balgam söktürür.
Kabızlığı gidermeye yardım etmektedir.
Terletici özelliği vardır.
Romatizma ağrılarına iyi gelir. Çiğdem tohumu birkaç diş sarmısak ile havanda dövülüp elde edilen sıvı bir beze emdirilip romatizma olan yerlere bağlanırsa faydası görülmektedir.
Çiğdem bitkisinin etkin maddesi 'colchicin' diye adlandırılan zehirli bir maddedir. Bunun dışında bitkide şekerli, zamklı ve nişastalı maddeler de bulunur. Sabit yağ ve tanen içermektedir. Tüm bölümleri zehirli olduğundan çok dikkati açık kullanılmalıdır. Ölçüsüz ve gelişigüzel kullanılmamalıdır. Çiğdemin bilinen yararları şunlardır:
Çiğdem bitkisini kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
Zehirli bir madde olduğundan ötürü doktorun kontrolü altında kullanılmalıdır.Uygun dozlarda kullanılması çok önemlidir. Dozların miktarı için kesinlikle bir uzmandan yardım alınmalıdır. Kişi kendi istediği dozlarda kullandığında aşırı doz kullanımı ölümle bile sonuçlanabilmektedir. Bir yan etki gözlendiğinde derhal kullanımı bırakılmalıdır ve bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Çiğdem bitkisinden zehirlenmenin bilinen etkileri şunlardır: kanlı ishal, kusma, karın ağrısı, burun kanaması, salya akması, saç dökülmesi. Ayrıca çiğdem bitkisi devamlı kullanıldığı zaman B12 vitamininin emilimini azaltır. B12 eksikliği ise kansızlığa neden olur.