Çiğdem hangi hastalıklara iyi gelir?

Çiğdemin faydalarının yanında bazı negatif özellikleri de vardır. Yapısında nişasta, zamk ve şeker maddeleri olduğu gibi Colchicin is...

 

Latince ismi Crocus olan çiğdem süsengiller ailesine özgü bir bitki çeşididir. Türüne bağlı olarak ilkbahar veya sonbahar ayları içinde çiçek açar. Çiçeklerin en ehemmiyetli özelliği geceleri yahut kötü hava şartlarında kapanmasıdır. Köken olarak Alp'lere, Avrupa'nın güneyine ve Akdeniz'e dayanır. Genelde soğan biçiminde yetişip büyür. Çiğdemin açtığı çiçekler insanlar tarafından sevildiği için bahçecilikte aranan başlıca bitkiler arasında yer bulur. İçerdiği maddelerden ötürü çokca yararı vardır ve türlü hastalıklara karşı iyi gelir. Bu yüzden de sürekli biçimde tüketilmesi sağlıklı olmak açısından yararlı ve tavsiye edilen bir durumdur. 

Ek olarak, romatizma hastalığı karşısında pozitif etkileri vardır.

Ağrı kesici özelliğinden ötürü, vücudumuzun iç kısmında meydana ağrılar başta olmak üzere türlü acıları dindirmek için kullanılmaktadır. Hassaten gut hastalığı karşısında da etkili bitki türüdür.

Kişilerin toksik maddelerden kurtulması için terleme hayli önemlidir. Bunu sağlamak için çiğdemin terletici etkilerinden yararlanılabilir.

Sindirim sistemi üstünde de hayli pozitif etkileri vardır. Bağırsakların daha rahat bir biçimde çalışmasını sağlamaktadır. Kabızlık sorunu yaşayan kişilere çiğdem kullanmaları tavsiye edilir.

Bunlara ek olarak balgam söktürücü özellikleri de bulunmaktadır.

 

Çiğdemin en ehemmiyetli özelliklerinin başında idrar söktürücü olması gelir. Çiğdem kullananların idrar tutukluluğu azalır ve böbreklerin daha rahat bir biçimde çalışması sağlanmaktadır.

Çiğdemin faydalarının yanında bazı negatif özellikleri de vardır. Yapısında nişasta, zamk ve şeker maddeleri olduğu gibi Colchicin ismi verilen güçlü zehir de bulunmaktadır. O nedenle de ölçüsüz bir biçimde kullanılması hayli zararlıdır. Böyle bir durumun oluşmasını engellemek için uzman birine danışarak kullanmak yararlı olur. Tersi durumunda istenmeyen durumların meydana gelmesi normaldir. Ek olarak, uzun bir zaman tüketiminde B12 vitaminin emilimini engelleyici etkileri vardır. Bunların haricinde bilinen bir yan etkisi yoktur. 

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Itır hangi hastalıklara iyi gelir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?