Çemen otu çayı nasıl içilir?

Çemen otu üstünde yapılmış olan bilimsel testlere göre tip 2 diyabet hastalarında kan şekerini düşürdüğü, yüksek kan şekerine bağlı s...

 

Çemen otu, eski tarihlerden beri menopoz devirlerinde ve sindirim sistemi rahatsızlıklarında kullanılmıştır ve bu günlerde ise bunlardan değişik olarak iştah açıcı olarak, emzirme zamanlarında ve diyabet rahatsızlıklarında kullanılır. Ek olarak çemen otu cilt üstündeki egzama, çıban ve iltihaplarda da kullanılır 

Çemen otu üstünde yapılmış olan bilimsel testlere göre tip 2 diyabet hastalarında kan şekerini düşürdüğü, yüksek kan şekerine bağlı sinir ağrıları, cilt enfeksiyonları ve aşırı susama gibi rahatsızlıkların şiddetini hafiftettiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Diğer yapılmış olan test sonuçlarına göre ise henüz yeterli kesinlik sağlanmasa da kolesterolü düşürmek için kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Çemen otunun faydalarına ise şöyle göz atabiliriz.

Böbrek hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

Kolesterolü düşürmektedir.

Kan şekerini düzenleyicidir.

Anne sütünü arttırır.

Beri beri hastalığının tedavisinde kullanılır.

Menopoz belirtilerini hafifletir.

Sindirim sistemini çalıştırır.

Balgam sökücüdür.

Çemen otunun bu yararlarından yararlanmak için diğer bitkilerde de olduğu gibi çayı hazırlanabilmektedir. Çemen otu çayını hazırlamak için bilinmesi gerekli olan ilk şey çayın yapraklardan değil tohumlardan yapıldığıdır. Bundan sonra ise 2 değişik yöntem ile çay hazırlanır. İlk yöntemde 2 büyük fincan suyu bir kaba koyun ve içine 1 tatlı kaşığı çemen otu tohumu ekleyin ve 3 saat süresince bu tohumları suda bekletin. Daha sonrasında tohumları süzerek kalan suyu ister soğuk ister ısıtarak içebilirsiniz. Diğer bir yöntemde ise 250 miligram kaynamış suya 1 tatlı kaşığı çemen tohumunu attıktan sonra yirmi dakika demlenmesini bekleyin. Bu yöntemde ise dikkatli olunması gerekli olan tohumların tüm olmasıdır. Tohumlar hiçbir halde öğütülmüş olmamalıdır. Çayınızı hazırladıktan sonra ise yemek yedikten sonra olacak biçimde gün içinde maksimum 3 bardak olarak içebilirsiniz.

 

Çemen otu tüketimi genel anlamda hayli güvenlidir ama aşırı tüketimi gaz, ishal ve baş dönmesi gibi rahatsızlıklara yol açmaktadır. Çemen otuna alerjisi olanlarda ise şişlik, nefes darlığı ve bayılma gibi daha ciddi sorunlar görülebilmektedir. Ek olarak kanamayı arttırıcı etki yaptığından ötürü cerrahi müdahaleler öncesinde çemen otu tüketimi yapılmamalıdır. Son olarak ise gebelerin ve emzirme zamanında olan kadınların çemen otunu tüketmeden önce her şeyden önce doktora danışması tavsiye edilir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Kilo vermek için kendinizi motive etmenin yolları adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?