Çay demleme

Kullanılacak su orta sertlikte bir su olmalıdır. Fakat daima böyle bir suya ulaşamayabiliriz. Bu halde musluktan doldurduğumuz suyu g...

 

Komşularımızla, dostlarımızla, arkadaşlarımızla bir araya geldiğimizde devamlı tükettiğimiz içeceklerden biri olan veyahut ailemizle birlikte keyifle yaptığımız kahvaltıların ve yemek sonralarının vazgeçilmezi olan çayı demlemek basit gibi görünse de esasen dikkat edeceğiniz birkaç ufak ayrıntıyla daha lezzetli çaylar elde etmeniz mümkün. Nasıl mı?

Lezzetli çay demlemenin ilk kuralı musluk suyu kullanmamaktır.

Kullanılacak su orta sertlikte bir su olmalıdır. Fakat daima böyle bir suya ulaşamayabiliriz. Bu halde musluktan doldurduğumuz suyu güzelce kaynatıp bir zaman dinlendirdikten sonra süzüp demlemeliyiz. Böylelikle içindeki kireç ve klordan arındırmış oluruz.

Demliğe çay koyarken de dikkat etmemiz gereken direkt soğuk demliğin içerisine çay koymamaktır.

Demliği sıcak su ile çalkaladıktan sonra çayı koymalıyız. Böylelikle çay daha lezzetli olabilecektir. Ek olarak çay miktarını ayarlarken çayı içecek kişi sayısını temel alabiliriz. Kişi başı 1 çorba kaşığı çay, bir kişinin içeceği birkaç bardak çay için yeterli olabilecektir. Çayın içine bergamot gibi aromalı bir çay da karıştıracaksak bu aromalı çayı diğer çaya göre daha az koymalıyız. Örnek verirsek, 3 kaşık normal çay kullanıyorsak 1 kaşık aromalı çaydan eklemeliyiz.

Çayı demlemede 10-15 dakika yeterli olacaktır.

Buna ek olarak koyu, demli bir çay seviyorsak demliğin içine bir adet kesme şeker ilave edebiliriz. Fakat diyabet hastaları şeker kullanamadığından bu halde şeker yerine bir-iki adet karanfil de ilave edebiliriz. Tabi unutmamamız gerekli olan karanfili tadının da çaya geçecek olmasıdır. Eğer çayı içecek kişiler arasında karanfil tadını sevmeyen var ise yine karanfil kullanmamakta yarar var. Bir başka alternatif olarak demleme süresini arttırarak da daha demli çay elde edebiliriz. Fakat aşırı demlememeye de gereken özeni göstermeliyiz. Tersi durumunda içindeki ‘tanen’ maddesi artacak ve hem tadı acılaşacak aynı zamanda bu sebep ile mideye zarar verecektir.

 

Demliğin temiz olması da önemlidir.

İçinde bir önceki demlediğimiz çay kalıntısı olan çaydanlıkları güzelce yıkadıktan sonra yeni çay demleme işlemine geçmeliyiz. Böylelikle eski çay artıklarının yeni yapacağımız çayın tadını bozmasının önüne geçmiş oluruz.

Çay demlemede en uygun seçenek porselendir.

Metal çaydanlıkta yapılmış olan çayın içine bir miktar metal de karışacağından çayın tadını etkileyecektir. Cam çaydanlık da tercih edilebilmektedir, ama porselen daha uzun zaman sıcak kalacağından cama göre daha iyidir.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Tırnak yeme alışkanlığı nasıl bırakılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?