Çavdar nasıl saklanır?

Çavdar görünüş açısından arpaya benzer. Taneleri daha uzun ve koyu renkte olan bu besin maddesi yakın zamanımızda en fazla ekmek yapa...

 

Buğday ailesine ait olan çavdar besleyicilik bakımından gayet doyurucu, lif kaynağı yüksek bir besindir. Hassaten diyetisyenlerin kişilere vermiş olduğu diyetlerde devamlı çavdar içerikli besinler tercih etmesi de beyaz ekmeğe göre daha çok lif ve protein içeriyor olmasındandır.

Serin ve kuru yerler seçilmelidir.

Uzun bir zaman bir saklama yapılacaksa ağzı sıkıca kapatılmış olan çavdar unu yahut tahılı dolaba veyahut üzerine bir kat daha poşet vb. sarılarak buzluğa koyulabilir. İki kat sarılmasındaki amaç tahılın çevreden koku almasını engellemektir.

Saklama kabı plastik yahut cam kavanoz olabilir ama ağzının sıkıca kapatıldığından emin olunmalıdır.

Çavdarın saklandığı kabın üzerine defne yaprağı koymak böcekleri ve kötü kokuları tahıldan uzak tutmak için yeterlidir. Lakin şurada dikkatli olunması gerekli olan en ehemmiyetli nokta defne yaprağının senede minimum iki kez değiştirilmesi gerektiğidir.

Çavdarın içerisinde bulunmuş olduğu kap güneş ışığını direkt almamalıdır.

Çavdar görünüş açısından arpaya benzer. Taneleri daha uzun ve koyu renkte olan bu besin maddesi yakın zamanımızda en fazla ekmek yaparken kullanılmaktadır. İçerisindeki lifler tok kalmaya yardımcı olmaktadır ve kan şekerini düzenler. Çavdar ununun içerisinde ise bol bol B6-B12 vitaminleri mevcuttur. Yapısında bolca lif bulunduran bu besin maddesini evlerde saklarken dikkatli olunması gerekli olan bazı püf noktalar vardır.

Çavdar un yahut tahıl biçiminde saklanacaksa:

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Böğürtlenli tart nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?