Çam ağacı nasıl dikilir?

Fidan çukura dik olarak koyulur ve çevresine iki kürek üst toprak atılır. Toprakla fidanın dengesi sağlandıktan sonra, kökün etrafınd...

 

Envaiçeşit toprak türünde yetişebilen ve çok iklim çeşidine uyum gösterebilen çam ağacı, gerek geniş alanları ağaçlandırmak gerekse de bahçenizin peyzajı için en ideal bitkilerden biridir. Siz de dünyada dikili bir ağaç sahibi olmak, ailenize sevdiklerinize ve çocuklarınıza ağaç sevgisini aşılamak istiyor iseniz rahatça bir çam ağacı dikebilirsiniz. Çam ağacı dikmenin püf noktaları makalemizde.

Fidan çukura dik olarak koyulur ve çevresine iki kürek üst toprak atılır. Toprakla fidanın dengesi sağlandıktan sonra, kökün etrafındaki naylon kese çekerek çıkartılır. Keseyi çıkardıktan sonra, fidan etrafındaki toprak birikintisine ayağınızla fazla ezmeden bastırın. Bu işlem sonrası, önce üst toprağın kalan bölümünü, sonrasında ise derinden çıkardınız alt toprağı kullanarak çukuru doldurun. Ama doldururken zemin seviyesinden biraz alçakta kalmasına dikkat gösterin. Tekrar ayağınızla sıkıştırarak toprağı sabitleyin. Kalan toprağı da fidanınızın çevresinde sulama için kullanabileceğiniz geniş bir çanak yapmakta kullanın. Eğer fidanı diktiğiniz toprak çorak ve besin açısından fakir bir topraksa üzerine son kat olarak azıcık daha olgunlaşmış hayvan gübresi koyabilirsiniz. Fidanının dikimi tamamlayınca bolca cansuyu verin. Eğer fidanınız uzunsa ya da rüzgar alan bir bölümde ise ona bir destek yapmanızda yarar var. Boyu fidan boyuna eşit bir çubuğu, çam fidanının dibine saplayın ve fidanı yaralamayacak bir sıkılıkta bir bez parçası kullanılarak bağlayın. Eğer fidanınız şehir içerisinde bir alanda dikiliyse, zarar görmesini önlemek için yapı marketlerden alacağınız bir kaç metre kalın hazır çitle korumaya alabilirsiniz. 

 

Dikimin yapılacağı yer taş ve yabancı otlardan temizlenir.  Hazırlanan yere, çam ağacı fidanının içerisinde yer aldığı kesenin boyundan daha derin bir çukur kazılır. Çukur kazılırken üstten alınan toprak ve dipten çıkarılan toprak ayrı yerlerde biriktirilir. Toprağı bu biçimde ayırmak fidanın sağlıklı yetişmesi için hayli önemlidir. Kazının tamamlanmasının sonrasında çukurun içine bir kürek kadar olgunlaşması tamamlanmış hayvan gübresi (yanmış ahır gübresi) konulur. Fidan yan yatacak halde yere konur ve içerisinde yer aldığı plastik kesenin tabanı keskin bir bıçak vasıtasıyla kesilerek çıkarılır. Sonrasında plastik kesenin yanına bıçakla diklemesine uzun kesik çekilir. Keseyi keserken fidanın köklerine zarar vermemeye özen göstermelisiniz.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Serada biber nasıl yetiştirilir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?