Çakşır otu nasıl yenir?
Çakşır otunun yaprakları toplanır ve bol hava alacağı ama hiç güneş görmeyeceği bir yerde saklanır. Bu biçimde kurutulmuş olan yaprak...
Maydanozgiller ailesine ait olan çakşır otunun 170 etrafında çeşidi olduğu bilinmektedir. Bu bitki genelde kuru iklimlere yetişir. Sarı renkte çiçekler açan azami 2 metreye kadar uzayabilen otsu bitkidir. Silindir biçiminde gövdeye sahip olan otlardır. Gövdeleri bazen köşeli de olabilir. Yaprakları ise ipliksi, çok parçalı ve büyüktür. Çiçekleri şemsiyeyi andırır ve öbek durumunda bulunurlar.
Çakşır otu suyu ve çayını elde etme
Çakşır otunun yaprakları toplanır ve bol hava alacağı ama hiç güneş görmeyeceği bir yerde saklanır. Bu biçimde kurutulmuş olan yapraklar toz biçimine getirilir. Tozu elde ettikten sonra bir litre kaynamış su içine bir tatlı kaşığı çakşır otunun tozu eklenir ve demlenmesi için bırakılır. Sabah ve akşam olmak üzere bir fincan tüketilebilmektedir.
Daha fazla etken maddesinden yararlanmak amaçlı köküyle birlikte bir litre suyun içine atarak kaynatıp, demlemeye bırakılırsa da çay olarak içilebilir.
Doğu Anadolu kısmında çakşır otu haşlanıp acılığı giderildikten sonra yemeklere konur. En fazla kış mevsiminin etkili olduğu aylarda yemek üzere turşusu yapılmaktadır. Ek olarak hayvan yemi olarak kullanan yerler de vardır.
Çakşır otu içerisinde reçine, tanen, nişasta, saponin, alkaloit ve uçucu yağlar bulunmaktadır. İçinde yer alan bu maddeler vesilesiyle çok hastalığın doğal yollardan yardımcısı olmuştur. Kullanımı macun, çay, haşlanarak ve toz şekline getirilerek olur.
Çakşır otu cinsel gücü arttırıcı özelliği ile bilinmektedir. Sperm sayısını ve sperm hareketlerini arttırmada, cinsel isteksizliği ortadan kaldırmada etkili olan bir bitki olarak bilinir. Sinir sistemini güçlendirdiği, sinirleri gevşettiği de bilinen özellikleri arasındadır. Kasları güçlendirir ve kas ağrılarını hafifletir. Bronşit ve astım hastalıklarında da kullanılması önerilmektedir.
Türkiyede Orta, Doğu ve Güney Anadolu kısımlarında 17 tür olarak yayılmıştır.
Çakşır otu nasıl tüketilir?
Çakşır otundan macun elde etme
Çakşır kökü toz durumuna getirilir. Bir tutum çakşır kökü tozunu bal ile karıştırılmak suretiyle macun elde edilir. Günlük olarak bir tatlı kaşığı yemek yeterli olabilecektir. Midede fazla yükleme olmaması için bu macun hafif yemeklerden yahut kahvaltılardan sonra tüketilmelidir. Elde edilen bu macundan şifa bulunmak isteniyorsa eğer gün içerisinde bir kez olmak üzere bir ay süresince düzenli halde tüketilmelidir.
Çakşır otundan toz elde etmek için saf ve temiz kök bulunması gereklidir. Bu ot dişi ve erkek olarak ikiye ayrılır. Kullanan kişinin elde edeceği tozu kendi cinsiyetine münasip olan kökten yapmalıdır. Mutlaka önerilen süre yahut miktar dışında kullanılmamalıdır.