Buharda et nasıl pişirilir?

Buharda pişirme aleti veya aparatı olarak bilinen mutfak aleti bu yöntemde tercih edilmesi gerekli olan en ehemmiyetli üründür. Buhar...

 

Kırmızı et buharda pişirildiğinde besin değerini ve lezzetini tamamıyla korur. Buharda pişirilen et daha sağlıklı ve daha az kalorilidir. Kısa zaman içinde hazırlanır ve daha pratiktir. Buharda pişirilmek istenen etin lezzetli ve yumuşak olması için hayvanın minimum hareket eden yerlerinden seçilmelidir. Dananın sırt bölümünden elde edilen antrikot bu işlem için hayli uygun olur.

Hangi Aletler Tercih Edilebilir?

Buharda pişirme aleti veya aparatı olarak bilinen mutfak aleti bu yöntemde tercih edilmesi gerekli olan en ehemmiyetli üründür. Buhar aparatı, temelde tencerenin içine oturtulabilen lakin tencerenin dibindeki suya değmeden üstte kalacak halde tasarlanmış delikli metal bir aparattır. Bu aparatın üstüne tencerenin kapağı kapatılabildiği için buhar tencerede kalır ve etin daha kısa zaman içinde pişmesini ve daha lezzetli olmasını sağlamaktadır.

Nasıl Pişirilir?

Buhar aparatı yerine boyutları uygun tencere ve metal süzgeç de kullanılabilmektedir. Tencerenin içine tencere büyüklüğünün 1/3'ü kadar su konur ve kaynatılır. Kaynayan suya değmeyecek halde tencereye yerleştirilen metal süzgeçin içine küp küp doğranmış ve güzelce yıkanarak temizlenmiş kırmızı et konur ve tencerenin kapağı kapatılır. Pişirilen etin daha yumuşak ve lezzetli olması için et buzdolabından çıkarıldığı gibi pişirilmemelidir. Oda sıcaklığında asgari yarım saat bekletilen ve dinlendirilen et daha kolay pişecek, daha lezzetli olabilecektir.

 

Eti pişirmeden önce marine etmek de ete lezzet katar. Bunu yapmak için bir tatlı kaşığı yoğut ve zeytinyağı karıştırılır, istenen baharatlar (kimyon, karabiber, kırmızı biber vb.) tüm durumda 2-3 diş sarmısak da eklenmek suretiyle marine edilir. Daha sonrasında buharda pişirme işlemine geçilir. 

Ne Kadar Sürede Pişer?

Buharda pişen etin lezzetini koruması için fırında yahut mikrodalgada ısıtılmış tabakta servis yapılmalıdır. 

Buharda etin yanında sebze de pişirilmek isteniyorsa, tercih edilen sebzelerin pişme süresin hesaplanarak etin yanına sebze eklenebilir. Örnek verilecek olursa patates, havuç gibi sert sebzeler son 20 dakikada, brokoli, bezelye gibi sebzeler son 10-15 dakikada etin yanına eklenmelidir. 

Etin tenceredeki kaynayan suyun buharıyla pişmesi yaklaşık 35-40 dakika sürer. Lakin bu süre etin tazeliğine, hayvanın neresinden elde edildiğine göre değişebilir. Pişirme işlemi sırasında ocak kesinlikle az ateşte olmalı, tencerenin kapağı kapatılmalıdır. Bunun sayesinde et tencerenin içine hapsolan sıcaklık ve buharla yavaşçacık pişer. 

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Regl ağrısına iyi gelen bitki çayları nelerdir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?