Bronşit belirtileri

Bronşit belirtilerinin başında yoğun ve şiddetli öksürük gelir. Bronşlardaki iltihaplanmaya karşı savunma mekanizmasının belirtisi ol...

 

Soğuk algınlığı ve grip enfeksiyonlarını oluşturan solunum yollarına yerleşmiş bakteri ve virüslerin neden olduğu bronşitte, vücut direnci düştüğünde bakteri ve virüsler iltihap oluşturarak bronşlarda hasar oluşturmaktadır. Soğuk hava şartlarında daha sık görülebilen hastalığın ilk evresi akut bronşittir. Akut bronşit için gereken tedavi uygulanmadığında hastalığın ileri evresi kronik bronşit görülmektedir.

Bronşit belirtilerinin başında yoğun ve şiddetli öksürük gelir. Bronşlardaki iltihaplanmaya karşı savunma mekanizmasının belirtisi olarak öksürük oluşur. Bazen kuru öksürük bazen de balgam ile beraber gelişir. Sıklığı artan öksürük, göğüs kısmında ve karın kaslarında ağrıya ve rahatsızlık hissine neden olur. Ağrılar göğüs bölümüne yayılır, boğaz ve soluk borusu tahriş olarak acı hissedilir. Bronşit hastalığına neden olan iltihaplanma etkisi, tedavi sürecinden sonra da kuru öksürük halinde belli bir zaman devam eder. Öksürük, hastalığın hava yoluyla diğer bireylere bulaşmasına da neden olur.

Akciğerlerin yapısını oluşturan bronşların, iltihap ve balgam nedeni ile daralması hastanın hırıltılı nefes alış-verişine neden olur. Hastalığın ilerleyen evrelerinde hırıltılı solunuma nefes darlığı da eklenmektedir. Hırıltılı solunum sıklaşır ve öksürük ile inatçı bir hal alır. Hastada enfeksiyona bağlı olarak iştahsızlık ve halsiz gözlenir. Vücutta ateş ve ara ara sıtmalanma yaşanabilir.

 

Akciğerde üretilen balgamın çok olması alt solunum yollarında enfeksiyon olduğunun işaretidir. Öksürük ile dışarıya çıkarılan balgam sarımsı ya da yeşil renkte, bilhassa de şeffaf olur. Balgam içinde çok nadir olarak kan görülebilir. Çok yoğun balgam oluşursa hastalığın zatürreye çevirmemesi adına acil önlem almak için en kısa zamanda doktora gidilmelidir.

Bronşit hastalığının ilerlemesi ile gelişen evre, kronik bronşiti oluşturmaktadır. Kronik bronşitte öksürük asgari 3 ay gibi uzun süreler etkisini göstermektedir. Bu evreye geçen hastalık her sene tekrar edebilir. Öksürük bilhassa ekim ve şubat ayları arasında ve sabah vakitlerinde artabilir. Kronik bronşit daha fazla sigara içen ya da dumanına maruz kalan bireylerde daha çok görülmektedir. Madenlerde ve kimyevi maddeler bulunan fabrikalarda çalışanlar ve yoğun hava kirliliği bulunan yerlerde yaşayanlar tehdit altındadır. Kronik bronşit için gereken tedavi yapılmadığı durumda ciddi, hayati tehlike oluşabilir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Organ bağışı nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?