Bitkisel üretim ve teknolojileri mezunları nerelerde çalışır?

Bitki hastalıkları ve zararlıları ile mücadelede uygulanan modern yöntemlerin yaygınlaştırılması bu kısımda öğretilir. Ek olarak topr...

 

Üniversitelerin 4 senelik lisans programı olan Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümü MF-2 puanı ile öğrenci kabul eder. Bahçe ve kültür bitkilerinin yetiştirilmesinde, ıslahında ve sürdürülebilir tarım teknikleri konusunda bilgi, beceri ve donanıma sahip nitelikli elemanların yetiştirilmesini sağlamayı hedef olarak belirlemiştir.

Bitki hastalıkları ve zararlıları ile mücadelede uygulanan modern yöntemlerin yaygınlaştırılması bu kısımda öğretilir. Ek olarak toprak bilimi bitki genetiği gibi uzmanlık gerektiren konularda bilgi sahibi olan bilimsel donanıma sahip kişiler yetiştirilir. Bitkisel Üretim ve Teknolojileri mezunları kamu alanında ve özel işletmelerde bir çok iş imkanına sahiptir.

Kamu sektörü

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri mezunları Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nda, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda, bilimsel araştırmalarda ya da çiftçi örgütlemesi, eğitimi gibi birimlerde çalışır. Bu bakanlıkların merkez ve taşra temsilciliklerinde il ve ilçe müdürlüklerinde çalışma imkânlarına sahiptirler. Bu kurumlarda yönetici olma olanakları da bulunmaktadır. Benzer halde tarım ve kredi kooperatiflerinde ve çiftçi birliklerinde çalışma imkânları vardır. Bitkisel Üretim ve Teknolojileri mezunları Devlet Su İşleri'nde ve Orman Bakanlığı'nda çalışabilirler. Devlet kurumlarında çalışmak için KPSS sınavından yeterli puanı almak ve ihtiyaç duyulan bakanlığın memur kadrolarına başvuru yapmak gerekmektedir.

 

Özel sektör

 Tarım, Gıda ve Hayvancılık alanında üretim yapan bütün özel işletmelerde büyük fabrikalarda çalışma imkânı olan Bitkisel Üretim ve Teknolojileri mezunları konserve fabrikaları, salça fabrikaları, meyve suyu fabrikaları gibi üretim tesislerinde de çalışabilir. Bunun yanında kendi özel üretim tesislerini de kurabilen Bitkisel Üretim ve Teknolojileri mezunları iş hayatına da girebilme imkânına sahiptir. Modern tarım tekniklerinin ve modern üretim tesislerinin kurulmasını işletmesini iyi bilen Bitkisel Üretim ve Teknolojileri mezunları sahip oldukları bilgi birikim ve donanım ile bu alanda hizmet veren tesislerin önemli çalışanları konumundadır. Ek olarak tarım ve hayvancılığa dayalı makine üretim tesislerinde uzman elaman olarak çalışabilir. Tohum yetiştiriciliği kesme çiçek üretimi yapan tesislerde uzman eleman olarak çalışabilir. Böyle tesislerde modern altyapı oluşturma, üretim ve pazarlama, stok kontrolü gibi konularda koordinasyonu sağlayacak önemli kişilerdir.

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri mezunları isterlerse akademik kariyerlerini de sürdürebilirler. Bunu yapmak için 4 senelik lisans programını tamamlayarak master ve doktora çalışmalarının sonrasında üniversitelerin akademik kadrolarına başvuru yapabilirler. 

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Bulgar dili ve edebiyatı mezunları nerelerde çalışır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?