Bilek güreşi

Tanımı üstünden bakıldığı zaman basit bir spor olarak görünse de bilek güreşi de kendi içersinde bazı kurallar barındırmaktadır.  İşt...

 

Bilek güreşi insanlık tarihinin en eski spor dallarından bir tanesidir. Resmi müsabakalar 20. yüzyıla denk gelse de bu spor yüzyıllardır tüm dünyada yapılmakta olan bir spordur.

Bilek güreşi kuralları

Tanımı üstünden bakıldığı zaman basit bir spor olarak görünse de bilek güreşi de kendi içersinde bazı kurallar barındırmaktadır.  İşte o kurallar;

Yarışmalarda hakem kararlarına itiraz yoktur. Yalnızca maç sonuç kısmında karşılaşma sonucuna itiraz hakkı vardır. Hakemler itirazı haklı görürse maç tekrarı yapılabilmektedir.

Her iki sporcuda hakemin komutu öncesinde rakibine baskı uygulayamaz.

Sporcunun bir müsabakada iki kez mağlup edilmesi elenmesine neden olur.

Bir defa yıkılan sporcu mağluplar grubunda müsabakalara devam eder. 2 kez galip gelen sporcu ise galipler grubunda müsabakalara devam eder. Mağluplar grubundaki rakiplerini yenen sporcu final müsabakalarında yer almaya hak kazanır.

Müsabaka başlarken eller biri birine paralel ve dirsekler masada belirlenen noktalara temas etmek zorundadır. Avantaj sağlayacak konum elde edilmesi halde karşılaşma başlatılmaz.

Maç başlayınca bir sporcunun 2 faul alması rakibinin karşılaşmayı kazanmasına neden olur. 

Sporcuların rakibin elini tuttuğu elin dışarısındaki elleriyle tuttukları tutacakları bırakmaları kural ihlalidir.

Her iki sporcudan birinin dirseğinin, masada dirseklerin konulması için belirlenen alandan çıkması yahut kayması kural ihlali olarak kabul edilir.

 

Hakemin elleri birleştiği anda izinsiz olarak elleri oynatmak yada birleştirilen parmakları açmak kural ihlali sayılır.

Bilek güreşi tarihi

Bilek güreşi tarihi daha öncede dediğimiz gibi insanlık tarihi ile neredeyse eşittir. Lakin ilk resmi müsabakalar yapılmış olan testlere göre 1952 senesinde ABD’de yapılmıştır. California’nın Petaluma şehrinde bulunan Gilardi isimli salona gerçekleştirilen ilk resmi müsabakalardan 10 sene sonra ise yine California’da ilk dünya şampiyonası gerçekleştirildi. Diğer ülkelerinde katılımıyla gerçekleştirilen ilk dünya kupası ise 1979 senesinde yapılmıştır.  Daha sonrasında 1984 senesine kadar her sene tekrarlanan şampiyonaya bu sene ara verildi. Sonrasında 1985 senesinde tekrar başlayan şampiyona 1997 senesine kadar devam etti. 1997 şampiyonasında yaşanan itilaflar sebebiyle şampiyona her yıl iki değişik ülkede yapılmaya başlandı ve bu biçimde devam etti. Ülkemizin katıldığı ilk şampiyona ise 1988 senesinde İsveç’te yapılmış olan şampiyonadır. Bilek güreşinde ilk madalyamızı ise 90 Kg’da yarışan Turan Enginsoy almıştır. 

Bilek güreşi nasıl yapılır?

Bilek güreşinde iki sporcu, bu spor için özellikle yapılan masada karşı karşıya gelir.  İki sporcuda tercihlerine göre masada belirlenen bölüme sağ veyahut sol dirseklerini koyarlar. El ele tutuşan sporcular destek noktalarını ise diğer elleri ile tutarlar. Karşılaşma başladıkta sonra her sporcu rakibinin elinin dış bölümünü masanın kenarlarında belirlene alana değdirmeye çalışır. Elin dış yüzeyinin bu alana değmesi veyahut hakemce belirlenen seviyeye kadar gelmesi maçın galibini belirlemeye yeterlidir. Spor ayakta yapılabildiği gibi benzer zamanda engelli sporcuların oturmak suretiyle yaptığı türü de vardır.

 
 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Passolig nasıl alınır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?