Beyin kanaması nasıl olur?
Peki beyin kanamasının belirtileri nelerdir? Beyin kanaması başladığı zaman şiddetli baş ağrısı ve dönmesi, görme kaybı, çift görme, ...
Kafatası içindeki damarların zarar görmesi ile kanın damar dışına çıkması haline beyin kanaması denir. Beyin kanamaları değişik hastalıklar, dış etkenler (darbe alınması, çarpma vs) hallerinde gerçekleşir.
Peki beyin kanamasının belirtileri nelerdir? Beyin kanaması başladığı zaman şiddetli baş ağrısı ve dönmesi, görme kaybı, çift görme, duyu bozuklukları, ani felç, bilinç kayıpları, solunum yetmezlikleri, aşırı uyku durumu en ehemmiyetli belirtilerdendir. Beyin kanamalarında zamanında hızlı biçimde müdahale etmek hayli önemlidir. Kanama nedeni ile beyin sapına artacak olan kan basıncından ötürü, bu kısmın zarar görmesi nihayetinde beyin kanaması geçiren kişinin hayatını kaybetme riski yüksektir.
Darbe alan kafatasında kırık, çatlak olsun veyahut olmasın beyne giden damarların hasar görmesi, yırtılması ya da beyin dokusunun yer değiştirmesiylede damarlar yırtılabilir. Bu halde beyin kanamaları gerçekleşir.
Hipertansiyon (Yüksek tansiyon) günlük yaşantımızda hergün duyduğumuz kelimelerden biridir. Hipertansiyon hastalığı, belli bir yaşın üstü kimselerde daha yüksek oranlarda görülebilen bir hastalıktır. Hipertansiyon, kan basıncının normalden fazla olması haline denir. Esasen bu hal beyin kanamalarının en büyük etkenidir. Yüksek tansiyona sahip kişilerde beyin kanaması görülme riski hayli fazladır. Ayrıca dış etkenler (çarpma, darbe alma vs) haricindeki, bütün beyin kanamalarının ana faktörüdür denilebilir. Çünkü yaşın ilerlemesi ile damar duvarlarında oluşan kolesterol ve damarlarda biriken fibrin damarları daraltır. Zaten yaşlanan damarlar esneklik özelliklerini kaybeder. Bu sebeplerle hipertansiyonu olan kişilerde yüksek kan basıncı damarları zorlar ve yırtılmasına neden olarak beyin kanamasına yol açabilir.
Şahısların önceleri geçirmiş olduğu yahut var olan bazı hastalıklar nedeniyle de beyin kanaması gerçirme olasılığı vardır. Şeker, beyin tümörü, kalp ve damar hastalıkları, obezite vb. hastalıklar vücudumuzdaki beyin damarlarının zayıflamasına neden olurlar. Bu hallerde da beyne giden kan damarlarının, kan basıncına dayanamaması ve yine damarın ya da damarların yırtılması halinde beyin kanaması gerçekleşebilir.
Beyin tümörü var ise, bu hastalık da beyin kanaması neden olabilir. Yine yeterli kan alamayan beyin dokusu içerisinde kanamalar oluşabilir. Ya da beyne giden kan damarlarının genişlemesi halinde (baloncuk oluşması) damarın zayıf olan yerinin kan basıncına dayanamayıp yırtılmasıyla da beyin kanamaları ortaya çıkabilir.