Bebeklerde kulak akıntısı neden olur?

Çocuklarda kulak akıntısının ayrımını iyi yapmak önemli ve gereklidir çünkü her sebebin tedavi biçimi değişiklik göstermektedir. Çocu...

 

Bebeklerde kulak akıntısının sebebi genelde kulak kirinin dışarıya akmasıdır ve bu da doğal ve zararsızdır. Bu bilhassa banyo sonrası hafif kimi kez farklı renklerde, sarımtırak veya kahverengimsi kulak kiri akıntıları şeklindedir. Bunun dışında bebeğimizin kulağında bir enfeksiyon oluşmuş ve bu enfeksiyon sonucu içerdeki iltihap dışarı akmış olabilir. Eğer kulak zarında bir çatlamadan şüheleniliyorsa bu durumdaki akıntı beyaz, hafif kanlı veyahut sarı akıntı biçiminde olur. Bu hal bebeğimizin uyuduğu yastıkta kuru ve kabuklu akıntılar olup olmadığına bakılarak anlaşılabilir. Tahriş, travma, mantar enfeksiyonu, alerjik (egzama) ve kolesteatom (kulak zarı ve kemikçiklerde erimeye yol açan hastalık) sebebi ile de kulak akıntısı olabilir.

Çocuklarda kulak akıntısının ayrımını iyi yapmak önemli ve gereklidir çünkü her sebebin tedavi biçimi değişiklik göstermektedir. Çocuklarda özel olarak tek taraflı kulak akıntılarında kulağa yabancı cisim kaçmış olabileceği yahut yabancı bir cisimle zarar verilmiş olabileceği akla gelmelidir. Yüksek basınca bağlı oluşan travmalar da kulak zarı delinmesine ve enfeksiyona bağlı olarak kulak akıntısına neden olabilir. Uçak yolculuklarında küçük çocuklarda bu açıdan dikkatli olunmalıdır. Eğer akıntı; sarımtırak renkte ve kanlı ise, kulağa alınan bir darbe sonrası başladıysa, beş günden uzun sürdüyse, kulak ve baş ağrısına, ateşe yol açıyorsa, işitme kaybına neden oluyorsa acilen bir KBB doktoruna başvurulmalıdır.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Bebek yatağı ne zaman ayrılmalı? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?