Bebeklerde isilik neden olur?

İsilik bebeklerde genelde yüz kısmında meydana gelir. Devamlı; alın, yanak, burun, göz kapakları ve boyunda oluşmakla beraber, bezle ...

 

Bilhassa sıcak yaz günlerinde döküntüler biçiminde meydana gelen isilik, tıpta ‘’ miliaria’’ adıyla bilinir. Genel olarak yüz bölümünde meydana gelen döküntüler hem bebeğimizin aynı zamanda annenin hayatını negatif etkilemektedir.

Bebekleri isilikten korumak için

Ortam sıcaklığına münasip giysiler seçilmeli

Kıyafetlerde ve uyku ortamında pamuklu kumaşlar tercih edilmeli

Dar olmayan havadar giysiler giydirilmeli

Aşırı sıcak ortamlardan uzak tutulmalı

Bez değişimi çokça yapılmalı

Nerelerde görülür?

İsilik bebeklerde genelde yüz kısmında meydana gelir. Devamlı; alın, yanak, burun, göz kapakları ve boyunda oluşmakla beraber, bezle temas eden ve terlemenin yoğun olduğu, bel ve göbek bölümlerinde de isiliğe rastlanır. Zamanında önlem alınmazsa vücudumuzun hepsine yayılabilir. Kızarma, kabarma ve döküntüler ile ilerleyen hastalık, bir iki gün veya haftalar boyunca devam edebilir.

Nasıl görünür?

İsilik, az sayıda, küçük kızarıklıklar ve döküntüler halinde görülebileceği gibi daha büyük alanlarda içi su toplamış, kaşıntılı olarak da seyredebilir. Döküntülerin kaşınması, enfeksiyon riskini de yanında getirebilir. İsiliğin ilerlememesi için hastalık ilk ortaya çıktığında gereken önlemlerin alınması gerekmektedir.

İsilik nedir?

İsilik, ciltteki ter bezlerinin tıkanması ile ter salgısının cilt altında kalmasıyla oluşan; kızarıklığa, kabarcıklara ve devamında döküntülere neden olabilen bir cilt hastalığıdır. Terlemenin çok olduğu yaz mevsimindeki aylarda daha fazla meydana gelir.

 

Nasıl oluşur?

İsilik teşhisi için uzman bir hekimin kontrolü gerekmektedir. Hastalığın hafif seyrettiği hallerde bebeğimizin serin tutulması, düzenli banyo yaptırılması ve münasip nemlendiriciler ile cildin desteklenmesi önem taşır. Ama iltihap ve kaşıntının olması halinde doktorun münasip gördüğü losyonların düzenli halde kullanılması gerekmektedir.

Bebeğimizin olması gerekenden daha kalın giydirilmesi, yoğun nemlendirici krem uygulanması ve pamuk içermeyen giysilerin tercih edilmesi, isilik oluşumunun en ehemmiyetli sebepleri arasındadır.

Bebeklerin cildi yetişkinlere göre daha değişik özelliklere sahiptir. Özel olarak doğumdan sonraki ilk aylarda cilt son derece hassastır. Yetişkin cildiyle kıyaslandığı zaman, bebek cildi daha ince ve daha az yağlıdır. Ter salgısının cilt altında kalması nihayetinde oluşan isilik, bebeğimizin aşırı sıcak ortamlarda bulunması ile daha da ilerleyebilir. Düzenli bakım vesilesiyle birkaç gün içerisinde geçen isilik bulaşıcı bir hastalık değildir.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Bebeğin ateşi neden yükselir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?