Basketbolda isabetli şut nasıl atılır?
Antrenmanlarla isabetli şut atabilmek için, temeli öğrenildikten sonra devamlı stabil yapılmasıyla gerçekleşmektedir. Temel şut tekni...
Spor dalında en fazla sevilen ve en fazla oynanan branşlardan biri olan basketbol, beş kişinin oynadığı bir salon sporudur. Müsabakalarda oyunu kazandıran, değişik ve isabetli atış stilleriyle gerçekleşmektedir. Buda, şut tekniklerinin öğrenilip, daha da geliştirilerek yapılmış olması ile ortaya konur.
Antrenmanlarla isabetli şut atabilmek için, temeli öğrenildikten sonra devamlı stabil yapılmasıyla gerçekleşmektedir. Temel şut tekniğine bakılırsa, şutu atmadan, yani kolu yukarı kaldırmadan önce ilk yapılması gerekli olan oyuncunun duruş şeklidir. Bunu yapmak için her şeyden önce yapılması gerekli olan, dizler kırılarak, top göğüs hizasında tutulmuş biçimde, ayak parmakları karşıya bakıyor pozisyonunda top göğüsten çıkarılmasıdır. Göğüsten çıkartılırken, ayaklardan yay halinde kuvvet alınması gerekmektedir. Kuvvet alınınca omuzdan dirseğe, dirsekten bileğe doğru ve oradan da parmaklara kuvvet iletilir. Bu aşamadan sonra en yükseğe zıplamak gerekmektedir. Orada da dikkatli olunması gerekli olan, dirseğin mutlaka dik olması ve bilekle benzer paralellikte olmasıdır. Topu kaldırdıktan sonra havadayken; kol, dirsek ve bilek benzer hizada bırakılıp şut atılır.
Şut teknikleri; geriye çekilerek, durarak ve turnike atışlar olmak üzere üç çeşittir. Geriye çekilerek şut atma; oyuncu potaya yaklaştığında duruş pozisyonunu yapıp, sıçrayarak zaman kaybetmeden rakibin üstünden atabilmek için hafif geriye yaslanıp, atışın yapılmasıdır. Durarak şut atma; serbest atışlarda kullanılan teknik olup, uygulama mesafesi 4-9 m olarak farklılık göstermektedir. Turnike ise; oyuncunun içeriye girip, topu tutup, büyük öne doğru iki adımıyla birlikte zıplayıp çok yükseğe zıplanarak atılan atıştır. Bütün atış stillerinde isabetli atışın yapılabilmesi için vücudumuzun dengesiyle birlikte, başında sabit tutularak doğru atışın yapılmış olması sağlanmaktadır
Şut atarken dikkatli olunması gerekli olan diğer husus, topun tutuş şeklidir. Topun kavranması gerekmektedir. Yani top parmaklarla tutulmalıdır. Başparmaklar “V” biçiminde tutulmalıdır. Avuç içi açık olmalı, tümüyle kavranmamalıdır. Bir diğeri ise bilek hareketidir. Çünkü topun bombeli gidişini sağlayarak isabetli atış gerçekleştirilebilmesi böyle mümkündür. Elin 90° olması ve elin atarken gösterilmesi, rakibin elinin üstünde atış yapılmış olması çok önemlidir.