Barbunya konservesi nasıl yapılır?

Bir gece örtülü vaziyette bekleyen kavanozlar ertesi gün çevrilebilir. Kavanozların kapakları içe doğru basıksa ve bir akıntı bahsi g...

 

Sebze tüketimi Türk mutfağında hayli yaygındır. Barbunya da sürekli tüketilen bir sebzedir. Gerek daima tazesine ulaşılamamasından gerek pişirmenin hayli uzun zaman almasından barbunya konservesi son dönemlerde gayet bilinen hale gelmiştir. Barbunya konservesi hem taze barbunyaları mevsimi dışında tüketme imkanı sunar aynı zamanda pişirme sırasında büyük oranda zaman kazandırır.

Barbunya Konservesi Tarifi

Bir gece örtülü vaziyette bekleyen kavanozlar ertesi gün çevrilebilir. Kavanozların kapakları içe doğru basıksa ve bir akıntı bahsi geçen değil ise konserveleme işlemi başarı ile sonuçlanmıştır. Sonrasında konserveler buzdolabına veyahut direkt güneş almayacakları serin bir yere taşınabilir.

Barbunya konservesi yapımı için her bir kilogram barbunyaya bir litrelik bir kavanoz alınmalıdır. Kavanozlar konserve yapmaya münasip nitelikte olmalıdır. Barbunyalar hepsinden önce kabuklarından ayrılır. Sonrasında her bir kilogram barbunya için yarım litre su koyularak haşlama işlemi yapılmaktadır. Kaynamış su içine kabuklarından ayrılmış barbunyalar atılarak averaj dört dakika zamanınca kaynatılır. Yarı çiğ vaziyetteki barbunyalar kevgir yardımıyla sudan çıkartılır. Barbunyalar direkt kavanozların içine aktarılır. Haşlama işleminden artan su da ılıdıktan sonra kavanozlara dökülür. Kavanozların ağızlarında bir parmak boşluk bırakılmalıdır. Sonrasında hava almayacak halde sıkıca kapatılmalıdır.

 

Kavanozlar ters çevrilerek kapakları altta kalacak biçimde bir tencereye yerleştirilir. Kavanozların boylarını bir parmak kadar geçecek ölçüde su eklenir ve kavanozlar takriben bir saat kaynatılır. Kaynatma işlemi sona erdiğinde kavanozlar yine ters vaziyette düz yüze konulur ve soğumaları beklenir. Bu bölümde kavanozların üstleri örtülerek bir gece bekletilmesi yararlı olacaktır.

Konservelenmiş barbunyalar münasip koşullarda saklandıklarında bir yıl boyunca bozulmaz. Ama yine de altı aydan uzun zaman beklemiş konserveleri tüketirken dikkatli olunmasında yarar vardır. İmkanlar el verdiği sürece taze barbunya seçilmeli ve kavanozların ağızlarının sıkı kapatılması konservelerin kullanım süresini uzatacaktır.

Barbunya konservesi yaparken dikkatli olunması gerekli olan temel nokta kavanozların kullanım miktarına göre seçilmesidir. Konservelenmiş barbunyalar açılıp hava ile temas ettikten sonra azami iki gün buzdolabı içerisinde saklanabilir. İki günün sonrasında bozulmalar ortaya çıkar.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Közlenmiş biber konservesi nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?