Balmumu heykel nasıl yapılır?

Başın kalıbı alınınca kalıp ters çevrilerek içine boya ile renklendirilmiş ve takriben 78 °C’a kadar ısıtılmış olan sıcak balmumu ve ...

 

Heykel yaparken balmumu, kolay şekil almasından ötürü geçmişten beri kullanılır. Balmumu kullanılarak ölenlerin yüz kalıplarının alınıp, bu kalıplar kullanılarak heykel yapılmasına ilk kez Roma devrinde rastlanılmıştır. Fakat balmumundan gerçek boyutlarına münasip olacak biçimde insan heykelleri yapımına ilk kez Fransa’da A. Benoist' nin 14. Lui’nin büstünü yapmasıyla başlanmıştır. Bu günlerde balmumundan heykel yaparken kullanılan teknikler ve balmumu heykel ustasının becerisi, bu heykellerin nerdeyse heykeli yapılmış olan insandan ayırt edilemeyecek kadar gerçekçi olmasına olanak sağlar.

Balmumu Heykel Nasıl Yapılır?

Başın kalıbı alınınca kalıp ters çevrilerek içine boya ile renklendirilmiş ve takriben 78 °C’a kadar ısıtılmış olan sıcak balmumu ve Japon balmumu karışımı doldurulur. Balmumunun kalıp içinde dıştan içe doğru takriben 1,5 cm kalınlığında donması için takriben 1 saat kadar beklenir ve boyun bölümünden bir delik açılarak kalıp içerindeki donmamış balmumu dışarıya aktarılır. Kalıp içindeki balmumunun soğuması için de takriben 1,5 saat beklenince alçı kalıp sökülür ve başın balmumundan heykeli elde edilmiş olur.

Balmumu baş, kalıptan çıkartıldıktan sonra üstünde alçı kalıp parçalarının birleşim yerlerinden ötürü ince izler taşır. Heykeltıraş bu izleri dikkatlice giderir. Daha sonrasında da gözlerdeki ve dişlerin yer alacağı ağız bölümündeki balmumu eritilerek buralarda delikler oluşturulur. Sıradaki kısım baş heykeline saç ekilmesidir. Bu işlemde figürün saçının daha önceleri tespit edilmiş renk tonu ile benzer tondaki gerçek insan saçları başa sıcak bir iğne ile tek tek eklenmektedir. Erkek figürlerde benzer halde sakal ve bıyık ekimi de yapılmaktadır. Sonraki safhada özel hazırlanmış cam bir malzeme kullanılarak figürün gözleri hazırlanır. Bu işlemde irisin rengi ve hali gerçeğe çok yakın olabilecek biçimde özenle hazırlanır. Ayrıca göz yuvarlağının beyaz tarafında kan damarı görünümü için kırmızıya boyanmış ipek iplikler kullanılmaktadır. Gözler, boyama işlemi bitince parlatılarak göz yuvalarına yerleştirilirler. Daha sonrasında figürün renklendirilmesi yapılmaktadır. Bu safhada da ten rengi, kırışıklıklar, benler ve cilt lekeleri gibi bütün detaylara yer verilir. Figürün renklendirilmesi ve makyaj işlemi de bitince figürün saçları kesilir ve şekillendirilir. Son olarak da figürün başı ve gövdesi birleştirildikten sonra, kıyafetleri hazırlanarak giydirilir ve balmumundan yapılmış olan heykel sergilenmeye kullanıma hazır duruma gelir.

 

Heykel yapımına önce metal bir iskelet hazırlanarak başlanır. Bu iskelete istenen pozisyon verilerek,  alınmış olan ölçülere göre kil kullanılarak figürün heykeli yapılmaktadır. Kilden heykelin tamamlanmasından sonra ise sıra kalıp çıkartma işlemine gelir. Baş ve gövdenin kalıpları ayrı ayrı çıkartılır. Gövdenin kalıbı alçı ile iki parçalı olarak alınınca, bu kalıba camla pekiştirilmiş plastik dökülerek gövdenin heykeli tamamlanır. Başın kalıbının alınmasında ise başın toplam 14 bölümüne ayrı ayrı alçı uygulanmaktadır. Bu biçimde alçı sertleştikten sonra kolaylıkla heykelden ayrılarak tekrar birleştirilebilir.

 

Balmumu heykel yaparken çok önemli noktalar, heykeli yapılacak olan kişinin yüz kalıbının çıkartılması ve vücut ölçülerinin belirlenmesidir. Bunu yapmak için eğer heykeli yapılacak olan kişi hayatta değilse, onun farklı açılardan çekilmiş olan fotoğrafları incelenir ve ek olarak vücut ölçüleri ile ilgili net bilgilere ulaşılmaya çalışılır. Eğer heykeli yapılacak olan kişi hayatta ise onunla yüz yüze görüşme yapılmaktadır. Bu görüşmede takriben 200 değişik ölçüm yapılarak vücut ölçüleri net bir biçimde belirlenmiş olur. Bunun dışında silikon kalıplar kullanılarak heykeli yapılacak olan kişinin yüz kalıbı da alınır fakat bu metod çok fazla tercih edilmemektedir. Fakat el kalıpları bilhassa figürün kendisinden alınır. Ek olarak yapılacak olan heykelin önceleri belirlenmiş olan pozisyonuna göre, kişinin bu pozisyonda değişik açılardan çok miktarda fotoğrafı da çekilir.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Kil nasıl yapılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?