Bakterilerin yararları

Bir hücreli canlılar grubunda olan bakteriler dünya üstündeki her yerde bulunurlar. Türlü biçimlerde ve yapıda olan bakteriler, çok k...

 

Bir hücreli canlılar grubunda olan bakteriler dünya üstündeki her yerde bulunurlar. Türlü biçimlerde ve yapıda olan bakteriler, çok küçük canlılardır ve sayı olarak hayli fazladırlar. Her yerde bulunan bakteriler insanlar ile devamlı etkileşim durumunda bulunmaktadırlar. İnsanlar üstünde türlü hastalıklara yol açmalarına karşın yeryüzündeki hayatın devamı için gereklidirler, ve insan hayatı için sağladıkları çokca fayda bulunur.

Bakterilerin sağladığı faydalar nelerdir?

Laktoz ve proteinin vücut içindeki sindiriminin daha kolay bir biçimde yapılmasına yardım eden olurlar.

Sanayide de bakterilerden yararlanılmaktadır. Peynir, ayran, sirke gibi besinlerin elde edilme işlemlerinde bakteriler kullanılır.

Toprağın üstünde de pozitif etkileri vardır. Azot bağlayıcı bakteriler havadaki azotu bitkilerin yararlanabileceği biçimde toprağa aktarırlar. Ek olarak baklagillerin köklerinde yaşayan bakteriler de bu bitkiler için azotun bağlanmasına yardım eden olurlar.

Kan şeker seviyesinin ayarlanmasında, alerji hastalıklarının tedavi süreçlerinde, karaciğer hastalıklarında bakterilerden yararlanılmaktadır.

Türlü antibiyotiklerin yaparken bakterilerden faydalanılmaktadır. Bu vesileyle bazı hastalıkların tedavi süreçlerinde etkin rol almış olurlar.

Kişilerin bağırsaklarında bulunarak, insanlar için gereken olan B ve K vitaminlerinin üretilmesine ve emilmesine yardım eden olurlar.

 

Ek olarak keçi, koyun, inek gibi hayvanların bağırsaklarında selüloz sindirimini gerçekleştiren bakteriler bulunur. Bu vesileyle bu hayvanların beslenmelerine yardım eden olmaktadırlar.

Bakterilerin fotosentez yapabilenleri de mevcuttur. Bunun sayesinde canlılar için gereken olan oksijen üretilmesine de yardım eden olabilmektedirler.

Üzüm suyunun şaraba dönüştürülme işleminde ve sütten yoğurt yapılmasında bakteriler direkt görev alırlar. Ek olarak hamurun mayalanma işlemini de gerçekleştirmektedirler.

Bakteriler vesilesiyle ölen canlılar, hayvan dışkıları gibi birikmesi problem yaratacak şeylerin ayrışması ve toprağa karışması sağlanmaktadır. Bu bakteriler çürükçül bakteriler olarak adlandırılır ve besin zinciri döngüsünde ayrışıtırıcı olarak görev alırlar.

Tütün işlenmesinde, organik atıkların aratılma süreçlerinde bakteriler kullanılır.

Bazı bakteriler vücudumuzdaki toksik maddelerin ve zararlı bakterilerin vücudumuzdan dışarıya atılmasına yardımcı olur. Böylece vücudumuzun bağışıklık sistemine de katkı sağlamış olurlar.

Kalsiyum mineralinin bağırsaklardan emilimini kolaylaştırmaktadır. Böylece ilerleyen yaşlarda sürekli görülebilen kemik erimesinin görülmesini azaltıcı etkileri vardır.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan İlaç zehirlenmesi belirtileri adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?