Bademcik taşı nasıl tedavi edilir?

Sağlık için önemli bulunan bir problem teşkil etmeyen bademcik taşları, bademciklerde bulundukları yarıklardan ayrılarak kendi kendin...

 

Boğazın iki bölümünde bulunan bademciklerde beyaz kitleler durumunda görülebilen bademcik taşları, bademciklerin üstünde kript adı verilen yarıklarda oluşur. Bu yarıklarda yemek artıklarının birikmesi bademcik taşı oluşumuna neden olabilir. Ek olarak bademciklerde meydana gelen iltihaplanmalar nihayetinde, kriptlerde iltihap ve ölü hücrelerin birikmesi de bademcik taşlarının oluşum nedenleri arasında yer bulur. Sağlığı tehdit etmeseler de özel olarak ağız kokusuna yol açmaları bademcik taşlarının istenmeme sebeplerinin başında gelir. Ek olarak bazı vakalarda yutkunurken boğazda batma hissi yaratmaları da bademcik taşlarının kişinin konforu üstündeki diğer bir negatif etki olarak gösterilebilir. Bu haller dışında bademcik taşları genellikle fark edilmezler ve rahatsız edici hallere da yol açmayabilirler.

Sağlık için önemli bulunan bir problem teşkil etmeyen bademcik taşları, bademciklerde bulundukları yarıklardan ayrılarak kendi kendine düşebilirler. Lakin bu halin dışında, hassaten çok miktarda bademcik taşı var ve bu kişiyi rahatsız ediyorsa bademcik taşlarının tedavi edilmesi gerekebilir.

Bademcik Taşı Nasıl Tedavi Edilir?

Bademcik taşlarının tedavisi, taşların bademciklerdeki yarıklardan alınması ile gerçekleştirilebilir. Bu yol lokal anestezi altında yapılmaktadır. Ama bademcik taşlarının alınması, taş oluşumunun tekrarlamayacağı anlamına gelmemektedir. Bademcik taşlarının alındığı hallerde, benzer yahut değişik kriptlerde (yarıklarda) taş oluşumu tekrar edebilir.

 

Bademcik taşı tedavisinin diğer yöntemi ise kriptoliz olarak adlandırılır. Bu yöntemde ise önce bademcikteki taş veya taşlar alınır ve sonrasında taş oluşumu görülebilen kriptler karbondioksit lazer kullanılarak düzleştirilir. Bunun sayesinde derinliğini kaybeden kriptlerde taş oluşumu tekrar etmez. Fakat bu yöntemde yalnızca taş görülebilen kriptlere müdahale edildiği ve diğer kriptlere dokunulmadığı için uygulamadan sonra derinliğini koruyan, dokunulmamış kriptlerde taş oluşumu tekrar edebilir. Bu yöntemin diğer bir dezavantajı ise karbondioksit lazerle bademcik dokusunda meydana gelen tahrişin neden olduğu ağrılardır. Normal bademcik ameliyatına göre kriptoliz yönteminden sonra daha çok ağrı hissedilir.

Bademcik taşlarının kesin tedavisi ise bademcik ameliyatı, yani bademciklerin anestezi altında alınmasıdır. Bu yöntemle taş oluşumuna neden olan bademcikler vücudumuzdan tümüyle uzaklaştırıldığı için bademcik taşlarının tekrarlama olasılığı yoktur.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Şeker hastalığı tanısı nasıl konur? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?