Bademcik ameliyatı sonrası ne yenir?

Bademciklerin şişmesinin bazı belirtileri vardır. Bunlar; boğaz ağrısı, yutkunmada güçlük, yutkunmada takılma hissi, yüksek ateş, hal...

 

Bademcikler vücudumuzun çok önemli organlarından birisidir. Dilin hemen arkasında, boğazın her iki bölümünde bulunan organlardır. Bademcikler vücudumuza giren zararlı mikropları ve organizmaları tutma işini üstlenirler. Açıkça filtre görevi görürler. Ek olarak mikroplara ve vücudumuza giren zararlı organizmalarla savaşabilmek için antikor adı verilen maddeleri üretmek ile görevlidirler. Vücudumuza giren mikropların sayısının artması ile beraber bademciklerin ürettiği antikor miktarı da artar. Hastalığa neden olan bakteri sayısının artması, bademciklerin şişmesine yol açar. Bademcik hastalığa neden olan bakteriler ile savaşamayacak duruma gelince yenik düşer ve bakteriler akciğerlere iner. 

Bademciklerin şişmesinin bazı belirtileri vardır. Bunlar; boğaz ağrısı, yutkunmada güçlük, yutkunmada takılma hissi, yüksek ateş, halsizlik, ağız kokusu, ses tonunda değişiklik ve boyunda oluşan her iki taraftaki şişkinliktir. Bu belirtiler ilerledikçe iltahaplanmaya neden olur. Bu haller ile karşılaşıldığında bazı dönemlerde bademciklerin alınması gerekebilir. Eğer iltahaplanan bademciklerin yapısına zarar geliyse ameliyat kaçınılmazdır. 

Ağız yolundan yapılan ameliyat olduğundan dolayı ameliyat sonra bazı güçlükler yasanabilir. Yemek yemede zorluklar yaşanabilir. Bademcik ameliyatı olan şahısların beslenme konusunda uyması gerekli olan bazı noktalar vardır.

 

Ameliyat Günü: Ameliyattan sonra 3,5 saat hiç bir şey yenemez ve içilemez. Sonra kaynamış daha sonrasında da soğutulmuş su, süt, ayran, meyve suyu, komposto suyu, soğuk çay ve dondurma yiyebilir. Kaynatıp soğutmanın sebebi ise eğer içerisinde mikrop var ise ölmesidir. 

Ameliyattan Sonraki 3.Gün: İlk iki gün tüketilen besinlere ek olarak sulu muhallebi, soğuk ve tanesiz çorbalar, un çorbası, tam olarak ezilmiş patates püresi (daha besleyici bir püre yapmak istiyor iseniz pürenize bol süt ileve edebilirsiniz), süt ile ezilmiş büsküvi ya da ekmek içi.

ÖNEMLİ! 6 bütün gün sıcak içecek ve yiyecek yerine soğuk veya oda sıcaklığındaki besinler tüketilmelidir. İlk günler pipet kullanılması daha kolay olabilecektir. Ameliyat sonrası çocuklar 5-6 gün sonra iyileşirken, yetişkinlerde bu süre 10 güne kadar uzayabilir.

Ameliyattan Sonraki 4.Gün: Daha önceki gün yenilen gıdalara ek ezilerek yenilecek rafadan yumurta, ekmeğin içi, pilav ve makarna.

Ameliyattan Sonraki 2.Gün: Kaynatıp soğutarak tüketilen sıvı besinlere ilave olarak yoğurt yenebilir.

Ameliyattan Sonraki 5.Gün: Tüketilen besinlere ek olarak ezilmiş köfte ve yumuşak yiyecekler.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Burun kanaması ne zaman tehlikelidir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?