Baca temizliği nasıl yapılır?

Baca temizliği kolay olamayan bir işlem olduğundan bu konuda uzman firmalara yaptırılmasında yarar vardır  İlk başta çağırılan firman...

 

Kışın soğuk havalarda hepimiz evimizin sıcak olmasını isteriz. Evimizi sıcak tutmak için de ya soba veyahut kombi kullanırız. Her ikisinin de verimli çalışmasını sağlamak için dikkatli olunması  gerekli olan ortak nokta bacalardır. Bacalar sobadan veya kombiden çıkan karbon monoksit gazının dışarıya sağlıklı biçimde çıkmasını sağlayarak hem zehirlenmeleri önlemektedir aynı zamanda cihazımızın verimli halde çalışmasını sağlamaktadır. O nedenle bacalarımızın belli periyodlarla kontrol edilerek temizlenmesi gerekir.

Baca temizliği kolay olamayan bir işlem olduğundan bu konuda uzman firmalara yaptırılmasında yarar vardır  İlk başta çağırılan firmanın belediye yahut itfaiyeden izin belgesi olmasına dikkat etmeliyiz. Gelen firmanın elemanlarının kesinlikle baca ebadına münasip çelik fırça, uzatma boruları, folyo, bant, ip ve duruma göre gereken olabilecek vakum makinesi olmalıdır. Bacalarımızı muhakkak çuval gibi cisimlerle temizletmeliyiz. Tersi halinde kullanılan bu biçimde cisimlerin bacaya sıkışarak bacanın kullanılmaz hale gelmesine yol açabilir. Bacaların çatı üstündeki bölümünde türlü hava şartlarından kaynaklı çökmeler ve bozulmalar olabileceğinden muhakkak görevliden o kısımlarla ilgili bilgi istemeliyiz. Baca temizliği bitince muhakkak baca çekişini kontrol ettirmeliyiz. Bacamızın temizlendiğine dair sertifika yahut belgeyi almayı unutmamalıyız.

 

Kombi (doğalgaz) kullanılan bacalarda gazın yanmasıyla meydana gelen buhar çelik olmayan bacalarda baca duvarına işleyeceğinden bacalarda bozulmalar (çökme, dökülme, çatlak) olabileceğinden asgari senede bir kez bacaların kontrol ettirilerek temizlenmesi gerekir. Çelik bacalı sistemlerde ise oluşan buharın bir kısmı bacanın dibinde birikme yapacaktır. Bunu önlemek için dikey bacanın alt bölümünde bulunan dirsekte direnaj atık su kanalı vardır. Zaman geçtikçe bu kanal da tıkanabileceğinden biriken suyu kazana ya da kombiye geri verecektir. Bu da cihazımıza tamiri zor zararlar vereceğinden her sene düzenli bir şekilde baca kontrol ve temizliğinin yaptırılarak sorun olmadığına dair sertifika alınmalıdır.

Soba bacası temizliğinde, sobada naftalin yakarak yapılan temizleme yöntemi de insanlar tarafından daha stabil olduğundan ötürü yapılmaktadır. Fakat bu yol hem çevreye zarar verecek, sobaya ve borulara zar verecek, bacanın iç durumu bilinmediğinden değişik sorunlar çözülmemiş olacağından, tehlikeli ve sakıncalı bir metottur.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Zımpara nasıl yapılır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?