Ayakkabı nasıl boyanır?

Süet ve nubuk gibi ayakkabılar en direkt boyanamazlar. Onların bakımında ve boyanmasında değişik yöntemler kullanılmaktadır. Deri aya...

 

Kış mevsimindeki aylarda, yağışların ve soğuğun da etkisiyle ayakkabılarımız kirlenir ve yıpranır. Ayakkabılara gerekli olan bakımın yapılmaması ise hem kirli ve eski görünmelerine neden olur, aynı zamanda ayakkabının yıpranma sürecini hızlandırır. Dış görüntümüzün önemli görülen bir parçası olan ayakkabılarımızın kirli görünmemesi ve seve seve aldığımız bu ayakkabıların uzun zaman yeniymiş gibi kullanılabilmesi için boyanmaları ve bakımlarının yapılmış olması gerekmektedir. Şimdi ayakkabı boyamanın inceliklerine bir göz atalım.

Ayakkabı Nasıl Boyanır?

Süet ve nubuk gibi ayakkabılar en direkt boyanamazlar. Onların bakımında ve boyanmasında değişik yöntemler kullanılmaktadır. Deri ayakkabılar ise aşağıdaki aşamalar uygulanarak pratik bir biçimde boyanabilirler.

Boya süngerinin üstüne bir nebze boya alınmak suretiyle, dairesel ve yumuşak hareketler ile ayakkabı boyanmaya başlanır. Boyanın ayakkabıya ince katmanlar durumunda uygulanması gerekmektedir. Tersi halde kuruyan boyalar çatlayıp dökülebilir. Ayakkabı boyarken ellerinizin boyanmasını istemiyorsanız, ince bir lateks eldiven kullanabilirsiniz.

Ayakkabı kuru ve temiz ise boyama işlemine geçilebilir. Ayakkabıyı boyamak için, ayakkabı rengine uygun ayakkabı boyası alınmalıdır. Şurada dikkat gösterilecek nokta, ayakkabı boyasında vernik bulunmamasıdır. Vernik içeren boyalar bir zaman sonra ayakkabıda çatlamaya neden olabilirler. Eğer ayakkabı boyasının yanında sünger verilmediyse boya süngerinin ek olarak alınması gerekmektedir.

 

Mat görünüm alan ayakkabıyı parlatmak için ayakkabıya cila uygulanmaktadır. Cila süngeri üstüne ayakkabı cilasından bir nebze alınmak suretiyle dairesel hareketler ile ayakkabının her tarafına uygulanmaktadır. Eğer ayakkabı boyası kendinden cilalı ise bu adımı uygulamayabilirsiniz. Lakin haricen uygulanan cila daha etkili sonuç verecektir.

Boya uygulanırken boya süngeri ayakkabıya takılmaya başlarsa, bu boyanın kurumaya başladığını göstermektedir. Böyle bir halde boyama hemen bırakılmazsa kurumaya başlayan boya katmanının pürüzsüzlüğü bozulmuş olur.

Boyama işlemi düzgün halde gerçekleştirildikten sonra ayakkabı kurumaya bırakılır. Kuruyan boya mat görünüm alacaktır.

Eğer ayakkabı derisi ıslak ise kuruması beklenmeli, ayakkabı kurumadan boyanmamalıdır.

Son olarak ayakkabının her tarafının cila fırçası ile güzelce fırçalanması gerekmektedir. Bu işlem ile boya ve cila deriye güzelce yedirilmiş olur. Bu biçimde boya, ayakkabıya güzelce nüfuz ederek deriyi besler ve ayakkabının ömrünü uzatır.

Ayakkabılar boyanmadan önce üstündeki tozdan, kirlerden veyahut çamurdan ayakkabı fırçası ya da bez kullanılarak arındırılır. İnatçı kirlerde fırça ve bez ıslak veyahut nemli olarak da kullanılabilmektedir.

Ayakkabıların olabildiğince serin havada ya da akşam saatlerinde boyanması gerekmektedir. Bu biçimde daha yavaş ve daha sağlıklı biçimde kurur.

 
 
 

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Hamamın faydaları adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?