Avrupa kıtasına nasıl yerleşilir?

Öncelikle yaşanmak istenen ülke belirlenmelidir. Ülke değiştirmek çok basit bir iş gibi görünse de, gidilecek olan ülkelerde ne iş ya...

 

Bir çok kişinin yaşamak için ilk seçimi olan Avrupa kıtası, barındırdığı ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ve iklim koşulları ile çekici hale gelir. Bu ülkeler içerisinde tabii ki ki en fazla tercih edilen ve hayli iyi fırsatlar sunan bir takım seçenekler olması normaldir. Peki Avrupa kıtasına nasıl yerleşilir, ne biçimde bir süreç yaşanır ve seçimler nasıl en güzel halde yapılmaktadır?

Doğru seçim önemli

Öncelikle yaşanmak istenen ülke belirlenmelidir. Ülke değiştirmek çok basit bir iş gibi görünse de, gidilecek olan ülkelerde ne iş yapılacağı, nasıl bir iklimde yaşanacağı, kültürel değişimler ve diğer unsurlar önemlidir. Bu noktada Avrupa kıtası ülkeleri değerlendirilirken, bir takım faktörlerin öne çıkması doğaldır. Örnek vermek gerekirse, Almanca bilen bir kişi, benzer zamanda mühendislik gibi alanlarda da görev yapabilecek bir halde ise, Avusturya veyahut Almanya ülkelerini tercih edebilir. Yahut Fransızcası olan kişiler, Fransa'nın belli şehirlerini mercek altına alabilirler. 

Seçim safhasında sosyal haklar yahut insani yaşam kriterleri öne çıkıyor ise, İsviçre ve Polonya bu bakımdan değerlendirilebilir. Benzer zamanda ülkenin gelir durumu ve kazanç kriterleri de bu değerlendirmeye eklenmek suretiyle, Hollanda ve Belçika ülkeleri düşünülebilir.

Dil bilmenin yanında ek olarak, incelenen ülkelerin iklim koşullarına bakılması da önemlidir. Soğuk sevmeyenler iiçn Norveç, İsveç veyahut Finlandiya gibi Baltık ülkeleri önerilmez. Daha fazla İspanya yahut İtalya gibi güney ülkeleri ön planda yer bulur.

 

Yaşam şartları

Avrupa ülkelerinde çok rahat ve özgür bir ruh durumu ile yaşanabilir. İyi bir gelir ve uygun çevrede yaşandığı taktirde bir baskı yahut zorluk görülmez. İnsanlar birbirlerine saygılıdır ve yasalar vatandaşları korumaktadır. Çoğu Avrupa ülkesinde polis devlet için değil, toplum için çalışır. Benzer zamanda insanlar düzenli yaşarlar. Mesela park yasağı olan bir caddede tek bir araba bile park edilmiş durumda görülmez. Sokaklar temiz, binalar ise estetiktir.

Ülkeye Yerleşme, Vize ve Vatandaşlık Alma Konuları

Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya gibi ülkelerden turistik vize almak bile zordur. Fakat Shengen vizesi bir Avrupa ülkesinden alındığı durumda serbest dolaşım hakkı elde edileceği için bu ülkelere giriş sağlanabilir. Yine de çalışme ve oturma hakkı için gereken izinler alınmak zorundadır.

Avrupa ülkeleri topraklarında yabancıların yerleşmesine aşırı sıcak bakmazlar. Fakat yine de gerek iş gücü, gerek beyin göçüne açıklık, gerek ise değişik nedenlerden dolayı bir takım ülkelerin daha kolay vize ve çalışma hakkı vermesi gözlenir. Bu ülkeler arasında Makedonya, Arnavutluk, Polonya, Çek Cumhuriyeti gibi gelişmekte olan ülkeler sayılabilir. Çünkü bu ülkelerde yoğun halde teknik elemana ve yönetici kişilere ihtiyaç duyulur. Buna istinaden da doğu bloğu ve Balkan ülkeleri için çalışma ve oturma vizesi almak daha kolaydır. 

 

Diğer taraftan ilgili Avrupa ülkelerinden vatandaşlık almak ise bütün problemleri çözecektir. Bunu yapmak için her ülkenin kriteri farklıdır. Kimi Avrupa ülkeleri, topraklarında asgari 5 sene yaşamak ve o ülkeden biri ile evli olmak şartları ile vatandaşlık verebilmektedir. Vatandaşlık alır iken o ülkede ne iş yapıldığı, eğitim durumu, ailevi haller ve benzer şartlar da öne çıkar. Fakat bu konuda da yine doğu Avrupa ülkeleri cazip gelir. Polonya'da bir Leh kadın veyahut erkek ile evlendikten sonra, belli bir dönem bu evliliğin sürdürülmesi sonucu vatandaşlık hakkı kazanılır. Benzer halde Belarus ve Ukrayna da benzer kolaylıklar sağlamaktadır. Slovakya ve Macaristan da vatandaşlık konusunda daha esnek ülkeler arasındadır.

 
 
 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Avrupa kıtasına hangi mevsimde gidilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?