Ateş nasıl düşürülür?

Her insan sabit bir vücut ısısına sahiptir. Türlü enfeksiyon kökenli hastalıklar sonucu vücut ısısının bu sabit değerin üzerine çıktı...

 

Her insan sabit bir vücut ısısına sahiptir. Türlü enfeksiyon kökenli hastalıklar sonucu vücut ısısının bu sabit değerin üzerine çıktığı haller ateşlenme olarak adlandırılır. Ateşlenme yetişkinler için çok ciddi bir hastalık olarak kabul görmemesine karşın kırk derecenin üzerindeki ateşlenme hallerinde kimselerde bilinç kaybı, bayılma nöbetleri ve bunun sonucu olarak da beyin kanaması gibi tehlikeli haller baş gösterebilir. Çocuklar ve bebekler için ise çok çok tehlikeli bir durumdur, şayet erken müdahale edilmezse ölümcül sonuçlar ortaya çıkar.

Ateş nasıl düşürülür?

Eğer ateşlenen kişi yetişkin ise ateş düşürücü ilaçlara başvurulabilir, fakat bu tür ilaçları sürekli aralıklar ile almamaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Eğer ateşlenen kişi çocuk veya bebek ise yaşlarına özellikle üretilen ateş düşürücüler kullanılmalıdır.

Bütün bunlar yapıldığı durumda kişinin ateşi hala düşmemişse en çabucak doktora gidin.

Duş almak da bir başka ateş düşürme methodudur. Fakat suyun ılık olmasına dikkat göstermek gerekmektedir, suyun soğuk veya sıcak olması hallerinde kişinin ateşi daha çok yükselebilir.

Ateşlenen kişinin vücudumuzu su kaybedeceği için bolca su tüketmesi gerekmektedir. Tersi halde hastalık daha ciddi boyutlara gelebilir.

Soğuk uygulama yaparak da hastanın ateşi düşürülebilir. Soğuk uygulamada buzlu suya batırılan ya da da buza sarılan ıslak bezler ateşi olan kişinin alnına, dizlerine ve koltuk altına konulur.

 

Ateşlenen kişinin vücut sıcaklığı normalin üzerinde olduğundan dolayı kişi üşümeye başlar. Bu halde kalın giysiler giyerek yahut da yorganın altına girerek soğuktan korunmaya çalışmak hatalı bir davranıştır çünkü bu hareket vücut sıcaklığının daha çok artmasına neden olur. Bunun yerine ince kıyafetler tercih edilmeli ve olabildiğince soğuk ortamlarda bulunulmalıdır.

Ateş nasıl ölçülür?

Ateş kulaktan, koltuk altından, makaddan ve alından ölçülebilir. Kişinin sahip olduğu ateş dokunarak anlaşılabilir lakin kesin sonuçlar isteniyorsa ateş ölçmek için tasarlanmış özel termometreler kullanılmaktadır.

 
 
 

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Kolestrol belirtileri adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?