Astronot balığı nasıl beslenir?

Astronot balıklarında cinsiyet ayrımı çoğunlukla zordur. En iyi cinsiyet belirleme yöntemi, üreme devrinde balıkları incelemektir. Di...

 

Gösterişli akvaryum balıklarından biri olan astronot balığı bakım koşullarına göre büyük boyutlara erişebilen avcı bir çeşididir. Doğdukları zamanlarda hayli hareketlidir. En dikkat çekici özellikleri arasında zekaları ve öğrenme kapasiteleri gelir. Eğitildiğinde akvaryum dışına zıplayarak, yemi sahibinin elinden yiyebilir. Hızlı büyüyen bir balıktır. Azami 35 cm uzunluğa erişebilir.

Astronot balıklarında cinsiyet ayrımı çoğunlukla zordur. En iyi cinsiyet belirleme yöntemi, üreme devrinde balıkları incelemektir. Dişilerde üreme tüpleri geniş ve oval bir uca sahiptir. Erkeklerde ise üreme tüpü daha dar ve sivridir. Ek olarak dişilere kıyasla erkekler daha hızlı büyür. Astronot balığı üretmek için çok geniş akvaryumlar gerekmektedir. Dişi astronotlar yumurtalarını geniş ve düz yüzeylere döker.

Astronot balığının doğal yetişme ortamı Güney Amerika’nın tatlı sularıdır. Çokca değişik renge sahiptir. Beslenme hali etçil, kendi ve diğer türlere karşı davranışı orta seviyede agresiftir. Ağzına sığabilen balıkları yutabileceğinden, karma akvaryumlarda birlikte besleneceği türlerin iyi seçilmesi gerekmektedir. Küçük ve uyumlu balıklarla birlikte beslenmeleri önerilmez. Kendi türündeki balıklarla birlikte beslenmesi uygun olur. Hızlı büyüyen ve iri bir tür olduğundan geniş akvaryumlarda bakılması daha doğrudur. Averaj 25 cm uzunluğa erişir. Bazı çeşitleri 35 cm’ye ulaşabilir. Doğdukları ilk anlardan başlayarak ayda takriben 2.5- 3 cm uzar. Averaj ömrü 10 yıldır. Astronot balığı beslemek için asgari 300 litre tank kapasitesi önerilmektedir. İdeal yaşama sıcaklığı 22 ile 25 derece, suyun pH seviyesi ise 6- 7.5’dir.

 

Etçil bir tür olmasına karşın sürekli aralıklar ile otçul beslenmesi de gerekmektedir. Hassaten renk tonları için kaliteli kuru yemlerle beslenmelidir. Astronot balıklarının en sevdiği yiyecekler arasında tavuk ve hindi sakatatları gelir. Tavuk ciğeri, tavuk yüreği, hamsi, mezgit ve tatlı su balıklarıyla beslenebilir. Hızlı büyümesi için hafta içinde 2-3 kez canlı yemler ile yemlenebilir. Ama tek tip yemden kaçınılması gerekmektedir. Tek tip yeme alışan astronot balıkları bir zaman sonra diğer yemleri kabul etmeyebilir. En ideal beslenme tarzı 3 öğünden birini canlı yem veya et olacak biçimde ayarlamak ve hafta içinde asgari 1 defa bitkisel yem vermektir. Yem miktarı balığın büyüklüğüne göre ayarlanmalı, çok fazla yemden kaçınılmalıdır.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Boxer nasıl beslenir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?