Astigmat nedir?

Diğer göz hastalıkları ile karşılaştırıldığında astigmatın tedavi prosesi biraz farklıdır. Şöyle ki eğer düşük dereceli bir astigmatı...

 

Gözümüzün en ön tabakası olan korneanın doğal şeklinin bozularak ışığı olması gerektiği gibi kıramaması ve bu sebep ile retinadan bulanık görüntü oluşmasıyla meydana gelen göz hastalığı Astigmat hayli sık karşılaşılan bir görme sorunudur.

Astigmat tedavi edilebilir mi?

Diğer göz hastalıkları ile karşılaştırıldığında astigmatın tedavi prosesi biraz farklıdır. Şöyle ki eğer düşük dereceli bir astigmatınız var ise tedaviye cevap verme süreniz de kısa olabilir. Fakat yüksek dereceli astigmatlarda tedavi prosesi de uzar.

Tedavi prosesi gibi tedavi şeklini de astigmatın derecesi belirler. Eğer astigmatınızın derecesi düşükse tedaviniz gözlük veya lens gibi çözümlerle mümkün olmayabilir. Astigmat dereceniz 3 ve üstünde ise muayene olduğunuz göz doktoru büyük olasılıkla size lazer tedaviyi önerecektir. Yüzde yüz başarıyı garanti edemese de lazerle astigmat tedavisi şu anda en etkili ve doğru tedavi yöntemidir.

Astigmat kalıtsal bir rahatsızlıktır. Sonrasında türlü faktörlerin astigmata neden olması gibi bir hal ilgili olamaz. Örnek verilecek olursa bilgisayarda çok fazla zaman geçirmek astigmat yaratmaz ama zaten var olan astigmat hastalığının ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir.

İlerleyen süreçlerde ise yakını veyahut uzağı bulanık görme ile kendini belli eden astigmat, ara sıra baş ağrısı, göz çevresinde basınç ve göz yorgunluğu gibi problemlerle meydana gelebilir. Astigmat yalnız olarak görülebilen bir göz hastalığı olabildiği gibi miyop veyahut hipermetrop teşhisi ile beraber de görülebilir. Astigmat tanısının konabilmesi için muhakkak bir hekim muayenesi gerekir.

 

Korneamızın doğal olarak sahip olduğu düzgün yuvarlaklığı vardır. Lakin astigmat baş gösterdiğinde bu düzgün yuvarlaklığın yerini hafif yumurtamsı veyahut beysbol topu gibi bir şekil alır. Bu ‘bombeleşme’ nedeni ile de gözde iki görme merkezi oluşur . Bunlar yatay ve dikey olarak görmede bulanıklar yaratır. Mesela bir cismin yatay kenarını dik görürken dikey kenarını  bulanık görmek mümkündür. İşte bu bulanık görme problemi astigmatın ilk bulgusudur. Fakat eğer başlangıç düzeyinde bir astigmatınız var ise bunu anlamanız çok zor olabilecektir. Çünkü astigmat ilk safhalarında bulanıklık da dahil olmak üzere pek belirti vermez.

 
 
 

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Bacak inceltme hareketleri adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?