Askerlik muayenesi nasıl yapılır?

2013 senesinden başlayarak ise askerlik şubelerince son yoklama işlemlerinin sağlık muayenesi ayağı adayların bağlı bulundukları aile...

 

Türkiyede askerlik hizmetleri ile ilgili konular Anayasanın 72. maddesi ve askerlikle ilgili türlü kanunlarla düzenlenmiştir. Yine bu madde hükümleri gereğince "20 yaşını doldurmuş her sağlıklı erkek Türk vatandaşı askerlik hizmetiyle yükümlüdür." denilmektedir. Orada dikkatli olunması gerekli olan askere alımda incelenen üç nokta olmasıdır. Birincisi cinsiyet, ikincisi yaş, üçüncüsü ise sağlık halidir. İlk iki şartı taşıyanlar üçüncü şarta sahip olup olmadıklarının anlaşılması için sağlık muayenesinden geçirilirler.

2013 senesinden başlayarak ise askerlik şubelerince son yoklama işlemlerinin sağlık muayenesi ayağı adayların bağlı bulundukları aile hekimlerince yapılmakta. Son yoklama için bağlı bulunmuş olduğu askerlik şubesine giden aday şurada resmi işlemlerini tamamlayınca şubece kendisine verilen form dilekçeyle beraber bağlı bulunmuş olduğu aile sağlığı merkezine gittikçe kendi aile hekimine muayene olunca formu askerlik şubesi başkanlığına teslim edecek. Fakat tek doktorun muayenesinin yeterli olmadığı hallerde ise yine aile hekimince verilecek karar doğrultusunda en yakın asker hastanesine sevk edilecek ve muayenesi yine orada tamamlanacak.

Askere alımın son basamağı olan askerlik muayenesi; asker adayının bedenen ve ruhen askerlik yapmaya elverişli olup olmadığının tespit edilmesi işlemlerinin genel adıdır. Son yoklamaya çağrılan asker adayları bağlı bulundukları askerlik şubelerine müracaat ederek işlemlerini yaptırırlar. Kimlik ve adres bilgilerinin teyidinin sonrasında muayene işlemi başlar. 2013 senesine kadar muayene işlemleri hepsinden önce askerlik şubesinde kurulan muayene istasyonlarında görevli askeri hekimler ya da asteğmen tabipler tarafından yapılmaktaydı. Gözle veyahut bilumum muayene teknikleriyle (dinleme, etkinlik yaptırma gibi) anlaşılamayan; lakin ileri tıp teknikleri, görüntülü yahut sesli tıbbi cihazlar vasıtasıyla anlaşılabilecek rahatsızlıklar için de Asker Hastaneleri'nde uzman hekimlerce yapılacak tetkik ve teşhislere göre karar verilmekteydi.

 

Bunların haricinde eğer bulunulan yerde ale sağlığı merkezi yoksa aday en yakın sağlık kuruluşuna gönderilecek ve muayenesi şurada yapılacak. Yurt dışında yaşayanlar ise konsoloslukları ile muayene işlemlerini yaptıracaklar ve muayene sonucu bağlı bulundukları askerlik şubelerine en direkt gönderilecek. Ek olarak bedelli yahut dövizle askerlik yapacaklardan sağlık muayenesi istenmemektedir. Ek olarak bunlar için yoklama işlemi de yapılmayacaktır.

 
 
 

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Yumurtlama testi nasıl yapılır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?