Aşırı yeme isteği neden olur?

Aşırı yeme isteğinin tedavi edilebilmesi için bu problemin sebebi ortaya konulmalıdır. Psikoterapi yöntemi hastalığın tedavisinde kul...

 

Kişinin yeme davranışı üstünde kontrolünü kaybetmesi ve bu biçimde rahatlaması ile kendisini gösteren aşırı yeme isteğinin son devirlerde görülme oranı artmıştır. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler çok kısa bir zamanda çok fazla yemek yerler. Bu rahatsızlık yemeden sonra istifra etme hastalığından farklıdır. Kişi aşırı yeme davranışından sonra istifra etmez ve laksatif bir ilaç kullanmaz.

Aşırı yeme isteğinin tedavi edilebilmesi için bu problemin sebebi ortaya konulmalıdır. Psikoterapi yöntemi hastalığın tedavisinde kullanılan uygulamaların bazılarıdır. Kişinin aşırı yeme isteğine neden olan davranışların ortadan kaldırılması rahatsızlığın giderilmesini sağlamaktadır. Hormonsal rahatsızlıklarda ise kişinin kilosu ve yeme davranışı kontrol altına alınmalıdır. Şurada değişik yöntemler kullanılmaktadır 

Bu rahatsızlığı tespit edebilmek için kişinin yeme anındaki davranışlarını gözlemlemek gerekmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler gün içinde çok fazla yemek yer ve normal insanlara oranlara porsiyonları ve öğünleri çok yoğun bir biçimde geçirir. Fiziki açlık hissi olmasa ve zihinsel olarak devamlı bir açlık hissiyatı meydana gelir. Hastalığın diğer özelliği ise insanların bu yeme davranışından sonra pişmanlık duymasıdır. Bazı hastalar ise suçluluk duyar. Tedavi edilmemesi halinde rahatsızlık depresyon boyutlarına ulaşabilir. 

 

Aşırı yeme rahatsızlığının nedenleri içerisinde, yapılan araştırma sonuçları depresyon eğilimini veyahut belirtisini göstermektedir. Bunun yanı sıra günlük yaşamda ve iş hayatındaki stres, aşırı kaygı, öfke, sıkıntı, üzüntü gibi davranışsal etkenler yeme düzenini etkileyebilir. Bilinçaltındaki etkilemektedir de yeme bozukluğunu tetikleyebiir. İnsanların çocukluk devirlerinde hassaten yemek konusunda ailesinden baskı görmesi yeme isteğinin ileriki zamanlarda artmasına yol açabilir.

Aşırı yeme isteği olan kişiler genel olarak obezite sorunu yaşayan insanlardır. Fakat bazı hallerde normal kiloda olan insanlar da aşırı yeme davranışı sergileyebilir. Aşırı yeme, yüksek tansiyon, kolesterol, diyabet, kan ve sindirim sistemi hastalıkları gibi problemlere neden olabilir. 

Hormonsal etkenler de aşırı yeme isteğinin doğmasına neden olur. Bu etkiden ötürü meydana gelen rahatsızlıklar obezite gibi ciddi bir sorunun habercisi olabilir. Hormonsal etkiden ötürü oluşmayan rahatsızlıklar duygusal bozukluk içinde değerlendirilir ve tedavisi psikiyatristler tarafından yürütülür. 

 
 
 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Migrene iyi gelen yiyecekler adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

 

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?