Arkeoloji müzesi nasıl gezilir?
İstanbul Arkeoloji Müzesi, bir milyonu aşkın esere ev sahipliği yapsa da, müzede yer bulan bazı yapıtlar diğerlerinin önüne geçmekted...
Kuruluşu 13 Haziran 1891 tarihine kadar dayanan İstanbul Arkeoloji Müzesi, barındırdığı bir milyonu aşkın eseriyle dünyanın en büyük müzeleri arasında gösterilmektedir. Osman Hamdi Bey'in öncülüğünde kurulan müze, zaman geçtikçe en seçkin eserlerle zenginleşmiş ve bugünkü durumunu almıştır.
En gözde eserler
İstanbul Arkeoloji Müzesi, bir milyonu aşkın esere ev sahipliği yapsa da, müzede yer bulan bazı yapıtlar diğerlerinin önüne geçmektedir. Bu eserlerden en ön planda olanı, benzer zamanda müzenin en değerli eseri kabul edilen İskender Lahdi'dir. 19. asrın sonlarında Lübnan'da bulunarak müzeye kazandırılan bu eseri uzun uzun incelemeden "İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni gezdim" diyemezsiniz. İskender Lahdi'ne ek olarak, Kadeş Antlaşması tableti ve Ağlayan Kadınlar Lahdi'ni de muhakkak görmelisiniz.
Ne zaman açık ve bilet ne kadar?
Müze'nin ziyaret saatleri; haftanın her günü sabah 09.00 akşam 19.00 arasıdır. Ek olarak, saat 18.00'de bilet satışı sona erdirilmektedir. Üç binayı da hakkını vererek gezmenin uzun zaman alacağı düşünülürse, olabildiğince erken saatte gelmekte yarar vardır. Müzenin giriş ücreti 2015 yıllı için 15 TL olmakla beraber, Müzekart sahipleri de kartlarıyla müzeyi ziyaret edebilmektedir.
Bir imparatorluk müzesi olarak doğan, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ortak katkılarıyla dünya müzeleri arasında seçkin bir konum edinen İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni gezmek için bir gün size pek yeterli gelmeyecektir. Arkeoloji Müzesi (ana bina), Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olmak üzere, üç binadan oluşan müzeyi gezmek için, mümkün olduğu kadar çok vakit ayırmalısınız.
Dikkat etmeniz gerekenler
Tarihi müze binaları kimi kez restorasyona girebiliyor. Müzenin resmi sitesinden bu dönemleri takip edebilir, hangi bölümlerin kapalı olduğu bilgisine erişebilirsiniz.
İstanbul Arkeoloji Müzesi; Ayasofya ve Topkapı Sarayı gibi kalabalık olmasa da, okul gezisi gibi yoğunlukların olmadığı dönemleri takip etmenizde yarar var. Böylelikle müzeyi çok saha sakin bir ortamda tadını çıkara çıkara gezebilirsiniz.
Müzenin bazı kısımlarında fotoğraf çekmek yasaktır. Bu yasak hakkındaki güncel uygulamaları müzede görevli personele sorarak öğrenmenizde yarar var.
Müzeyi ziyaret etmeden önce hakkında ne kadar çok şey bilirseniz o kadar keyifli ve bilinçli bir gezi gerçekleştirirsiniz. Resmi internet sitesinden, güncel sergiler, kat planları ve başlıca eserler hakkındaki bilgilere bakarak kendinize bir ziyaret planı hazırlayabilirsiniz.